HER SKAL MUSEET LIGGE: Topptung aksjonsgruppe på tomta der Lambda har vært planlagt. Fra venstre: Erlend Høyersten (Bergen Kunstmuseum), Mats Stjernstedt (Kunstnernes hus) Audun Eckhoff (Nasjonalmuseet), Jørn Mortensen (Kunsthøgskolen), Tone Hansen (Henie Onstad), Gunnar Kvaran (Astrup Fearnley) og Stein O. Henrichsen (Munch-museet) Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HER SKAL MUSEET LIGGE: Topptung aksjonsgruppe på tomta der Lambda har vært planlagt. Fra venstre: Erlend Høyersten (Bergen Kunstmuseum), Mats Stjernstedt (Kunstnernes hus) Audun Eckhoff (Nasjonalmuseet), Jørn Mortensen (Kunsthøgskolen), Tone Hansen (Henie Onstad), Gunnar Kvaran (Astrup Fearnley) og Stein O. Henrichsen (Munch-museet) Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Norges kunstelite vil redde Lambda

Toppsjefene ved Norges største kunstinstitusjoner sammen for nytt Munch-museum i Bjørvika.

I dag møtes politikerne i byutviklingskomiteen i Oslo kommune. Der skal etter planen opposisjonspartiene, som har flertall i Oslo, vedta avtalen om å skrinlegge Lambda — og be om utredning av Munch-museum på Tøyen eller i Nasjonalmuseet.

- Nå oppfattet vi dette som kritisk, og bestemte oss for å slå på stortromma, sier Audun Eckhoff — direktør ved Nasjonalmuseet.

Han har samlet sammen lederne ved Astrup Fearnley-museet, Henie-Onstad Kunstsenter, Bergen Kunstmuseum, Munchmuseet, Kunstnernes hus og Kunsthøgskolen, for å markere at det er bred enighet i kunstmiljøet om at Lambda i Bjørvika må realiseres.

- Vi appellerer til alle Oslos politikere om at de revurderer sitt syn. Nå har de valget mellom å skyte seg selv i foten, eller å vise vei inn i framtida, sier Eckhoff.

- Tilhører hele verden
Fra før har en arkitektkonkurranse pekt ut Lambda som vinner, Munch-museets ulike fagavdelinger har i en rapport konkludert med at bygget er godt egnet. 100 millioner kroner er allerede i brukt i planleggingen av museet. Lambda er så nære målstreken som det er mulig å komme, etter at kravet om et nytt museum for Munchs verdenskjente kunst har vært gjenganger i den offentlige debatten i flere tiår.

- Er Munch-museet for viktig til å avgjøres av Oslos politikere?

- Det er fristende å svare ja på det spørsmålet. Munch tilhører egentlig hele verden. Nå er det er viktig med et felles løft, sier Tone Hansen, direktør ved Henie-Onstad.

Erlend Høyersten er direktør ved Bergen Kunstmuseum, og kom til Oslo på én dags varsel for å være med på denne markeringen. Nylig var han i Kina for å presentere museets utstilling, og møtte blant annet Kinas mest berømte samtidskunstner, Wei Wei, som er er forfulgt av myndighetene.

Kjenner Munch, ikke Norge
- Han var veldig opptatt av Munch, men ante ikke at han var fra Norge — eller hvor Norge var. Den samme reaksjonen møtte jeg flere ganger, sier Høyersten og smiler.

LAMBDA: Politikerne må foreta enda en kuvending dersom Lambda skal bli realisert. Illustrasjon: Herreros Arcitectos
LAMBDA: Politikerne må foreta enda en kuvending dersom Lambda skal bli realisert. Illustrasjon: Herreros Arcitectos Vis mer

Munchs internasjonale posisjon har også blitt tydelig i høst, med Pompidou-senteret i Paris? Munch-utstilling. De hadde regnet med to til tre tusen publikummere per dag, men har hatt sju tusen innom daglig.

- De har hatt høyere besøk på en Munch-utstilling i løpet av fire måneder, enn vi har på fire år på Tøyen, sier direktør ved Munch-museet Stein O. Henriksen.

Museet har beregnet at de vil kunne tredoble publikumstallet med en plassering i Bjørvika, nær Oslos trafikk-knutepunkt, Oslo S.

Frykter utsettelse
- Det vil gi oss en egeninntekt som gir oss en helt annen frihet, men vil også gjør bygget billigere over tid, sier Henriksen.

Det han og forsamlingen likvel frykter mest av alt, er at beslutningen om et nytt museum for Munch vil bli utsatt på ubestemt tid.

- Verken Nasjonalmuseet eller Tøyen har noe reelt flertall. Det er ganske unikt å reise to milliarder til et kulturbygg innenfor et kommunebudsjett, og vi frykter at det blir vanskelig å få til en gang til, sier Henriksen.

Tone Hansen mener det er viktig å framheve de positive kvalitetene ved Lambda.

- Det sikrer publikum adgang til sjøen. Det er et effektivt museumsbygg som vil markere seg, og det gir en fantastisk utsikt, sier hun.

Fra omstridt til referanseverk
Lambda har vært omstridt, men Eckhoff minner om at mange omdiskuterte bygg har endt opp med å bli viktige referanseverk.

UTSIKT: Fra restauranten i første etasje i Lambda. Illustrasjon: Herreros Arcitectos
UTSIKT: Fra restauranten i første etasje i Lambda. Illustrasjon: Herreros Arcitectos Vis mer

- Knekken gir bygget dynamikk og egenart, og publikum unik utsikt fra restauranten som er planlagt der oppe. Mange har vært kritiske til at det er et høyhus, og dermed ikke vil egne seg som museum. Men da glemmer man viktige bygg som Pompidou-senteret og MoMa i New York, sier han og legger til:

- Det er viktig å understreke at vi ønsker å overlate denne saken til Oslos politikere, som er valgt til å bestemme dette. Men nå kan det i alle fall ikke være noen tvil om at det er en faglig omforent holdning til Lambda.