Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges landslagssjef i styrkeløft tordner mot Hitler-video: - De vet ikke hva min familie har vært gjennom

Dietmar Wolf vil politianmelde.

VELBRUKT KLIPP: Skuespiller Bruno Ganz portretterer Adolf Hitler i spillefilmen «Der Untergang» fra 2004. Nå har anonyme kritikere brukt en berømt scene fra filmen til å gjøre narr av Norges landslagstrener i styrkeløft, Dietmar Wolf. 
VELBRUKT KLIPP: Skuespiller Bruno Ganz portretterer Adolf Hitler i spillefilmen «Der Untergang» fra 2004. Nå har anonyme kritikere brukt en berømt scene fra filmen til å gjøre narr av Norges landslagstrener i styrkeløft, Dietmar Wolf.  Vis mer

(Dagbladet): Den tyske spillefilmen «Der Untergang» (2004) har de siste åra blitt brukt utallige ganger til å lage satire og humor på Internett.

I scenen går Tysklands tidligere diktator Adolf Hitler berserk over dårlige nyheter fra fronten, og hudfletter generaler og andre sentrale skikkelser i Det tredje rike. I humorversjonene får raseriutbruddet nye undertekster.

Det finnes til og med en egen «Der Untergang»-generator for formålet.

Denne gangen er det Norges landslagstrener i styrkeløft, Dietmar Wolf, som er offer for et forsøk på anonym moro. Wolf er selv tysk og kom til Norge i 1994.

- Vil politianmelde

Men Wolf setter ikke pris på å være offer for et internt oppgjør i styrkeløft-miljøet myntet mot ledelsen og deres landslagsuttak, sier treneren til Dagbladet.

- Jeg er i prosessen med å politianmelde klippet nå. Det er dypt krenkende og under beltestedet. Jeg vet ikke hvem som står bak, og de vet heller ikke hva min familie har vært gjennom. Hadde de hørt historiene bestemoren min fortalte meg om hva slekten min har opplevd, ville de selv forstått alvoret, sier Wolf.

LANDSLAGSSJEF: Dietmar Wolf leder Norges beste i styrkeløft. Foto: Norges styrkeløftforbund
LANDSLAGSSJEF: Dietmar Wolf leder Norges beste i styrkeløft. Foto: Norges styrkeløftforbund Vis mer

«Dietmar Finner Ut At Liland Har Tatt EM-Kravet», heter klippet. Even Liland er en norsk styrkeløftutøver som for ikke lenge siden takket nei til å være med videre på det norske landslaget, ifølge Dietmar.

- Jeg vil ikke si så mye om interne kontrakter og prosesser, men Liland har vært vurdert til landslaget, og vi har kartlagt ham som utøver.

Folk med intern kjennskap

I klippet harseleres det med at Liland er den eneste som har nådd EM-kravene, og dermed står landslagsapparatet igjen med skjegget i postkassa fordi de ikke har andre nordmenn å sende. Wolf har fått rollen som forbanna diktator.

- Jeg aner ikke hvem det er, men jeg håper å finne ut hvem og hvorfor. Underteksten viser at dette er folk med intern kjennskap til miljøet, sier Wolf.

- Vet du at det finnes tusenvis av lignende videoer der ute, og at dette er såkalt etablert internetthumor?

- At det er internettkultur får være greit, men de aner ikke hvordan folk reagerer på slikt. Om man har noe å si angående avgjørelsene til landslagsledelsen, så plukk opp telefonen, sier Wolf.

Politiet: - Kostnad og nytte veies opp

Dagbladet har forsøkt å kontakte eieren av kanalen, uten hell, ettersom denne muligheten er blitt slått av på kontoen.

Det er Innlandet politidistrikt i Hedmark som vil få en anmeldelse fra Wolf.

- En video lastet opp på internett kan selvfølgelig anmeldes. I slike saker må innholdet vurderes nøye, og så går vi videre med eventuelle opplysninger. Det som er publisert kan være sporbart, sier kommunikasjonsrådgiver i Innlandet politidistrikt, Kari-Anne Dolboug, til Dagbladet.

- Slike saker er vanskelige, og så må det også vurderes opp mot kostnader og ressurser, legger Dolboug til.

Det lykkes først ikke Dagbladet å komme i kontakt med Even Liland. Torsdag kveld forteller han imidlertid til Dagbladet at han ikke er innblandet i verken produsering eller publisering av klippet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media