Norges månelanding

I dagens situasjon fremstår de miljøtiltakene Jens Stoltenberg nevnte i nyttårstalen, samt de som hans regjering har iverksatt så langt, som helt utilstrekkelige; som puslete, unnvikende og defensive, spør Arne Johan Vetlesen og Dag Olav Hessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STATSMINISTER Jens Stoltenberg skal ha ros for at han i sin nyttårstale viet klimaendringene mye oppmerksomhet. Bildet med hestehoven som titter frem der snøen skulle vært og der ungene skulle lekt med akebrett og ski, vil møte gjenkjennelse hos både unge og gamle. Temperaturen på Østlandet har i desember vært 6 grader over normalen, og selv om vi helt sikkert vil oppleve skivintre etter dette, så er uroen over klimautviklingen nå allmenn - også i det politiske miljø. Vissheten om menneskeskapte klimaendringer øker, men usikkerhetene er store når det gjelder hvor dramatiske utslag og konsekvenser vi kan forvente, og i hvilken grad dette er en reversibel utvikling innenfor en meningsfull tidsskala. Det er betydelig politisk enighet om at «noe må gjøres».Hva slags «noe»? Hva kan gjøres? Hva gjøres?Stoltenberg fremhevet to tiltak: byggingen av gasskraftverk på Mongstad med CO2-rensning fra 2014, og at staten skal kjøpe klimakvoter for utslippene som statsansattes utenlandsreiser fører med seg. Dette er vel og bra, men monner det? Er det en «månelanding»? Det som er slående, er at Stoltenberg ikke benytter anledningen til å ta ut det potensialet som ligger i at stadig flere nordmenn uttrykker bekymring for klimaendringene. Et demokratisk dilemma har vært at det er grenser for hvor miljøoffensive politiske ledere kan være uten å komme i utakt med velgere som vil ha billig bensin, billige flyreiser og full «forbruksfest» forøvrig. Nå synes dette bildet å være i endring. Det reelle klima og det politiske klimaskifte burde utnyttes for alt den er verdt med tanke på en klimapolitisk offensiv. I lys av dette fremstår tiltakene Stoltenberg nevnte i nyttårstalen, samt de som hans regjering har iverksatt så langt, som helt utilstrekkelige; som puslete, unnvikende og defensive.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer