Norges merkeligste pass?

Dette er Republicof Benny André.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kunstneren Benny André Lund (29) har skapt sin egen mikronasjon. Se selv, i passet hans står det vitterlig «Republicof Benny André Lund».

Hværsaagod!

Et mye omskrevet navnetillegg står Espen Thoresen for. Han søkte folkeregistret om å bytte navn, til Espen Thoresen Hværsaagod.

- Værsågod ble ikke akseptert, men Hværsaagod gikk uten problemer, sa han den gangen.

Siden har han også tilføyd Takkskalduha.

Apropos mikronasjoner:

Det finnes et Norge i USA, som protesterer!

Passet er utstedt ved den norske ambassaden i London, og det er ikke en forfalskning: Med en liten latter bekrefter ambassadedamen i telefonen at Lund har fått innvilget passet sitt mens han bodde i England.

- Men det er ikke vår avgjørelse, det. Passene følger nå automatisk det som står i folkeregisteret, sier hun.

Så vi snakker altså om en fyr som har fått folkeregisteret med på leken. Men det er kanskje ikke en lek? Vi spør ham:

Mistilpass med Norge

- Hvorfor ville du hete Republicof Benny André?

- Når jeg dro til utlandet ble jeg konfrontert med hva Norge drev med, og jeg visste det ikke alltid. Så ble det pekt på at det norske flagget er et stort kors, mens Kjell Magne var in charge i landet, som leder for KrF. Jeg syntes det ble ironisk, han representerte ikke meg eller landet. Og så skulle Norge være med og kjempe mot islamske terrorister. Jeg kunne ikke gå god for dette, så dette er min protest.

- Det begynte med en mistilpasshet med Norge?

KUNST OG POLITIKK: Republicof Benny André Lund fikk endelig sitt pass utstedt fra den norske ambassaden i London. Det har også vært del av en utstilling i London i juli i sommer. Sponsor for utstillingen? Den norske ambassaden!
KUNST OG POLITIKK: Republicof Benny André Lund fikk endelig sitt pass utstedt fra den norske ambassaden i London. Det har også vært del av en utstilling i London i juli i sommer. Sponsor for utstillingen? Den norske ambassaden! Vis mer

- Ja, et land skal liksom representere deg. I tillegg har jeg alltid vært interessert i mikronasjoner. Det finnes nok av nasjoner, så det ble litt ironisk å opprette en mikronasjon selv, i hvert fall på et så lite format, det er bare jeg og kroppen. Men med nasjoner finnes også et flytende fohold til lover og regler, som forandrer seg med hvert land du bor i. Menneskene vurderer sine handlinger ut fra årsak og virkning. Hvis man gjør noe, så vurderer man straffen, og vurderer ut handlingene sine ut fra det.

- Det likner på det kriminologen Nils Christie sa i A-Magasinet forrige fredag: «Handlinger er ikke lovbrudd i seg selv, de blir det i det øyeblikk vi bestemmer oss for at de skal være det.» Tror du ikke det finnes rett og galt?

- Nei, jeg tror ikke det finnes rett og galt i det hele tatt.

- Vil du skape egne lover og regler, da?

- Hvis jeg skal lage det, så blir jeg bare en tullete ny nasjon.

Vil erobre månen

Men mikronasjonen vedkjenner et behov for å erobre. På nettsidene hans kan man blant annet lese om hvordan han erobret og tegnet kontrakt med en midlertidig borger og en av det motsatte kjønn.

- Alt er jo tatt og oppdaget, men som nasjon kan jeg oppdage egne steder, føle at det er noe viktig rundt meg og oppdage verden på nytt. Jeg søkte til byrådet om å få erobre torget i Bournemouth, og fikk lov til å eie torget i ti minutter. Jeg har videotape av det. Og i det siste har jeg henvendt meg mer mot andre mennesker. Jeg anser andre mennesker som nye nasjoner. Som hun jenten jeg erobret, det var med full kontrakt, som mellom to stater.

- Du fikk erobre henne, hva innebar det egentlig? Jeg så for meg giftemål.

- Overhodet ikke, men hun ble en representant for det motsatte kjønn som jeg kan gå til når jeg har problemer. Mitt kulturdepartmenet jobber også med å sende en representant til månen. En fyr i Asker har en Earth-Moon-Earth-radiostasjon, og jeg vil gjerne få sendt opp bilder til månen, digitalt.

Republicof Benny André Lund vil svært gjerne vekke følelser hos folk.

- Mange lurer på om det er bare tull, men har du pass som mikronasjon, med et lovlig pass, så er det det største du kan ha. Jeg er en nomadisk stat, sier han.

- Er det også en kritikk av vår tids enorme fokus på individet?

- Ja, det er jo det, også. Det har blitt en politisk suppe. Alle drar inn politikk hele tida, og jeg kan ikke så mye om politkk.

Nasjonaldag

Lund er nettopp ferdig med en bachelorgrad i kunst. Gjennom mikronasjonprosjektet har Lund gitt seg selv noe å jobbe med, og i kveld åpner han utstilling på Sound of Mu i Oslo.

Anledningen? Det er ett år siden Lund fikk gjennomslag hos justisdepartementet.

- Det er på en måte min nasjonaldag.

- Har du nasjonalsang?

- Nei, ikke ennå, men jeg har en skotsk ambassadør som skal holde en tale.

- I kilt?

- Dessverre ikke.

- Men du: Hvordan fikk du egentlig Republicof gjennom hos folkeregisteret?

- Jeg ville først ha det som to ord, «Republic of», men det gikk ikke. Men ved å satte dem sammen har jeg oppfunnet et nytt ord. Da er det mitt, da er det lovlig. Det gikk gjennom med én gang. Det var innenfor lovens regler, sier kunstneren

Og da snakker vi altså om Norges lover og regler.

LES OGSÅ:

EROBRING: Republicof Benny André Lund erobret Marthe som en representant for det motsatte kjønn.
KONTRAKT: Ifølge kontrakten skal det eksistere goodwill mellom mikronasjonen Republicof og personen Marthe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer