DEBATT

Debatt: Rusmisbruk

Norges mest glemte problem

Vi må slutte å se på rusbrukere som farlige og håpløse. Vi må slutte å stenge dem ute fra samfunnet.

FORDOMMER: Se for deg at du støter på en person ligge livløs på gaten, ustelt og tydlig ruset. Hva gjør du?

De fleste ville tenkt at det er fælt, før de bare gikk videre, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORDOMMER: Se for deg at du støter på en person ligge livløs på gaten, ustelt og tydlig ruset. Hva gjør du? De fleste ville tenkt at det er fælt, før de bare gikk videre, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er regnet som et av verdens beste og mest utviklede land. Selv om dette er et faktum har vi et problem i samfunnet som står meg nært, og hvor Norge har et sårt behov for utvikling; nemlig innen rusproblematikken.

Marius Oliver Albrechtsen
Marius Oliver Albrechtsen Vis mer

Se for deg dette tragiske, men reelle tilfellet. Du er på vei til skole eller jobb, og støter på en person som ligger tilsynelatende livløs på gaten framfor deg. Personen er kullsvart av skit i ansiktet og på hendene, og har skitne og ødelagte klær med en lukt av røyk og alkohol. Hva gjør du?

Realiteten er at de fleste ville tenkt noe som: «Det er fælt at noen mennesker er slik» før de går videre til sine egne gjøremål. Man rettferdiggjør det for seg selv ved å tenke at det ikke er ditt ansvar.

Nå vil jeg at du skal forestille deg samme scenario, men nå er det en velstelt person som har fine klær som ikke lukter. Hva gjør du?

I dette scenarioet ville nok de fleste tatt initiativ til å hjelpe vedkommende som lå på bakken. Man føler gjerne på et ansvar for å hjelpe til.

Holdningene og fordommene våre mot rusbrukere er utdaterte og trenger endring.

Norge topper listene for dødsfall knyttet til overdoser. Selv om vi har sett en nedgang i årlige overdosedødsfall, er Norge fortsatt på 3. plass over land i Europa med størst dødelighet fra overdoser.

Dette er sjokkerende tall og får oss til å lure på hvorfor vi ikke har hørt mer om dette og hvor utbredt problemet er. Spesielt sjokkerende er det når saker som for eksempel bompenger dominerer media, mens rusproblematikken blir utelatt. Mediene speiler samfunnets holdninger.

Den 31. august var verdens internasjonale overdosedag. Dette er en dag hvor vi tar opp det vanskelige temaet, snakker om det og kjemper for å endre stigmaet og følelsen av skam som rusbrukerne opplever.

Det er også en dag hvor vi samles og minnes livene som er gått tapt i overdoser. Denne dagen er en utrolig viktig dag for å kjempe mot samfunnsproblemet, men en dag som likevel får sjokkerende lite oppmerksomhet.

Jeg leser aktivt aviser og ser på nyheter, men jeg så ingen plattformer som fremmet denne dagen. Jeg synes det sier en del om samfunnets holdning når denne ufattelige viktige dagen blir overskygget av kronprinsessens konfirmasjon og en rekke ulike festivaler.

Vi, som samfunn, må endre vår holdning til rusbrukere, og det nå.

Det første og viktigste steget vi må ta for å skape endring, er å gå inn i oss selv og erkjenne våre fordommer og holdninger. Først når vi selv erkjenner fordommene og holdningene våre, vil vi bli i stand til å gjøre noe med dem.

Vi må slutte å se på rusbrukere som farlige og håpløse. Vi må slutte å stenge dem ute fra samfunnet. Vi må kjempe mot følelsen av skam, uverdighet og stigmatiseringen som rusbrukere opplever.

Vi må slutte å tråkke på dem som lider og heller hjelpe dem. Som Marte Mjøs Persen sa i talen sin på overdosedagen: Et dødsfall forårsaket av overdose er et for mye.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer