DEBATT

Debatt: Rusmisbruk

Norges mest glemte problem

Vi må slutte å se på rusbrukere som farlige og håpløse. Vi må slutte å stenge dem ute fra samfunnet.

FORDOMMER: Se for deg at du støter på en person ligge livløs på gaten, ustelt og tydlig ruset. Hva gjør du?

De fleste ville tenkt at det er fælt, før de bare gikk videre, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORDOMMER: Se for deg at du støter på en person ligge livløs på gaten, ustelt og tydlig ruset. Hva gjør du? De fleste ville tenkt at det er fælt, før de bare gikk videre, skriver innsender. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge er regnet som et av verdens beste og mest utviklede land. Selv om dette er et faktum har vi et problem i samfunnet som står meg nært, og hvor Norge har et sårt behov for utvikling; nemlig innen rusproblematikken.

Se for deg dette tragiske, men reelle tilfellet. Du er på vei til skole eller jobb, og støter på en person som ligger tilsynelatende livløs på gaten framfor deg. Personen er kullsvart av skit i ansiktet og på hendene, og har skitne og ødelagte klær med en lukt av røyk og alkohol. Hva gjør du?

Realiteten er at de fleste ville tenkt noe som: «Det er fælt at noen mennesker er slik» før de går videre til sine egne gjøremål. Man rettferdiggjør det for seg selv ved å tenke at det ikke er ditt ansvar.

Nå vil jeg at du skal forestille deg samme scenario, men nå er det en velstelt person som har fine klær som ikke lukter. Hva gjør du?

I dette scenarioet ville nok de fleste tatt initiativ til å hjelpe vedkommende som lå på bakken. Man føler gjerne på et ansvar for å hjelpe til.

Holdningene og fordommene våre mot rusbrukere er utdaterte og trenger endring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer