DEBATT

Norges mest kjente politiske flyktning

I dag markerer vi at det er 100 år siden fødselen til en stor tysk politiker, en stor europeisk politiker og Norges mest kjente politiske flyktning.

PÅVIRKET AV NORGE: Tankegodset og den politiske kultur Brandt møtte i Norge skulle han seinere bringe med seg tilbake til Tyskland. Bildet er tatt ved muren, i dagene etter murens fall av Dagbladets William Mikkelsen. I kveld feires Brandt på Nobelinstituttet og på Nobels Fredssenter.
PÅVIRKET AV NORGE: Tankegodset og den politiske kultur Brandt møtte i Norge skulle han seinere bringe med seg tilbake til Tyskland. Bildet er tatt ved muren, i dagene etter murens fall av Dagbladets William Mikkelsen. I kveld feires Brandt på Nobelinstituttet og på Nobels Fredssenter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge var med på å fostre en av de største europeiske statsmenn i det 20. århundre. Brandt kvitterte med å bistå i Norges normalisering med Tyskland etter andre verdenskrig.

På den store festmarkeringen i Lübeck forrige uke var den tyske forbundspresidenten Joachim Gauck en av talerne. Han brukte anledningen til - på vegne av Tyskland - å takke Norge for at Brandt fikk oppholde seg her som politisk flyktning mellom 1933 og 1940, og avsluttet med å si «tusen takk» på norsk.

Åra i Norge var politisk viktige for Brandt. Han har seinere beskrevet denne tiden som «de viktigste og lykkeligste år» i hans liv. Og han brukte tiden godt. Bare fire dager etter hans ankomst til Oslo i april 1933 kom hans første artikkel i Arbeiderbladet: «Hvordan ser det ut i Hitler-Tyskland?» Den var undertegnet med hans dekknavn Willy Brandt, et navn han seinere skulle bringe med seg inn i tysk og europeisk historie.

Det hører med at ikke alle så med like blide øyne på den unge tyske flyktningen. Fremmedpolitiet ville utvise Willy Brandt. De forsøkte to ganger, men Brandt ble reddet av sine innflytelsesrike norske politiske venner. Brandt kunne altså blitt sendt ut av landet med de følger det ville fått for en som seinere ble en av de største europeiske politikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer