Et ikonisk maleri: Oscar Wergeland la vekt på portrettlikhet da han malte medlemmene av Riksforsamlingen. Men han tillot seg også friheter. Bildet viser Stortingets høytidelige åpning med kong Haakon og kronprins Olav (t.h.) i 1945.
Et ikonisk maleri: Oscar Wergeland la vekt på portrettlikhet da han malte medlemmene av Riksforsamlingen. Men han tillot seg også friheter. Bildet viser Stortingets høytidelige åpning med kong Haakon og kronprins Olav (t.h.) i 1945.Vis mer

Norges mest politiske maleri

Eidsvollsmaleriet i Stortinget ble til i strid, men ble et samlende symbol, skriver Gudleiv Forr

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Om Stortinget er en av landets mest kjente bygninger, er Oscar Wergelands Eidsvold 1814 kanskje landets mest sette maleri. Stortingsbygningen er 150 år i år, mens maleriet er 19 år yngre. Til sammen er de monumenter over det norske demokratiet og norsk selvstendighet.

Maleriet er plassert slik at det ikke er til å unngå når TV-kameraer er i stortingssalen. Det henger bak presidentens rygg, og minst fem generasjoner folkevalgte, statsråder og publikum har vendt sine øyne mot det. Men få kjenner detaljene fordi det alltid sees på lang avstand.

Men alle som ser det vet at det gjengir et viktig øyeblikk i nasjonens liv. Maleren Wergeland har festet til lerretet det som skjedde på Eidsvoll den 11. mai 1814, da «Grunnlovens far», Christian Magnus Falsen leste opp forslaget til det som skulle bli Grunnlovens siste paragraf, den som bestemmer hva som kreves for å endre den.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn