Renate Reinsve:

Norges nye gigastjerne

Renate Reinsve blir sett av alle, men er mest nervøs for hva vennene vil si.

CANNES-VINNER: Renate Reinsve (33) er klar for norgespremieren av «Verdens verste menneske». Foto: Pernille Sandberg / Oslo Pictures.
CANNES-VINNER: Renate Reinsve (33) er klar for norgespremieren av «Verdens verste menneske». Foto: Pernille Sandberg / Oslo Pictures. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Alle» vil ha en bit av Renate Reinsve etter hun i sommer kom hjem fra Cannes, utmerket som beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i «Verdens verste menneske». I kveld har filmen norsk premiere, og den røde løperen er rullet ut foran Klingenberg kino i Oslo.

For den 33 år gamle skuespilleren fra Solbergelva utenfor Drammen har de siste månedene har vært fylt med internasjonale intervjuer, fotoshoots og lovord fra kritikere. Filmen skapte umiddelbart oppmerksomhet da den ble vist i Cannes, som den første norskspråklige Gullpalme-nominasjonen siden Anja Breiens «Arven» i 1979.

I dagene før den norske premieren har Reinsves navn også vært å se i Oscar-spådommene til amerikanske medier. Prestasjonen hennes har blant annet imponert The New York Times og Variety.

I USA Today blir hun nevnt sammen med Olivia Colman og Penélope Cruz, og blir beskrevet som «uendelig severdig» og «vanskelig å motstå» dersom filmen får stort nok publikum.

Et vanlig menneske

Når Dagbladet snakker med den travle skuespilleren er hun imidlertid mest bekymret for hva vennene hennes i hjemlandet vil synes.

- De kommer til å gjennomskue alt. I tillegg til at de kjenner meg godt, så er noen av dem skuespillere og regissører. De ser meg som et vanlig menneske, som jo er befriende, men som også betyr at jeg kommer til å få en ekte tilbakemelding, sier Reinsve til Dagbladet.

Foto: Pernille Sandberg / Oslo Pictures.
Foto: Pernille Sandberg / Oslo Pictures. Vis mer

- Jeg føler meg fortsatt som meg selv, men andre kan nok få en oppfatning at jeg er blitt annerledes. Det er en tilværelse jeg fortsatt venner meg til.

Hun forteller om overveldende situasjoner i Cannes der hun merket hele rommet plutselig så mot henne og medskuespiller Herbert Nordrum, der de sto og holdt Joachim Trier med selskap ved DJ-bordet.

HISTORISK: Lørdag kveld ble skuespiller Renate Reinsve historisk under filmfestivalen i Cannes. Dagbladets filmanmelder Inger Merete Hobbelstad mener dette er viktig for norsk film. VIDEO: Canal + Vis mer

- Det var som en drøm eller et mareritt, hvor plutselig alle på dansegulvet plutselig var vendt mot oss. Alle prøvde å få kontakt med oss og lot oss ikke gå i fred fordi de vil diskutere filmen. Det var hyggelig, men også helt nytt.

- En bonus

Til Vulture fortalte Reinsve at hun en dag kastet opp da hun våknet, etter hun kom til å tenke på hva som hadde skjedd de siste dagene. Skuespilleren sier hun ennå prøver å finne ut av hvordan man takler berømmelsen, og at hun prøver å søke ly i tanken om at det som skjer heretter er en bonus.

- Jeg er så takknemlig for det jeg har fått og opplevd allerede, så jeg er ikke stressa for om det ikke skal ta helt av.

PÅ SET: Joachim Trier og Renate Reinsve. Foto: Pernille Sandberg / Oslo Pictures.
PÅ SET: Joachim Trier og Renate Reinsve. Foto: Pernille Sandberg / Oslo Pictures. Vis mer

Etter Reinsve var ferdig utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo har hun vært å se i oppsetninger på Trøndelag Teater og Det Norske Teatret, og i serier som «Nesten voksen» og «Hvite gutter». Etter hvert begynte hun å kjenne på en frykt for å havne i en loop der hun bare fikk spille humoristiske karakterer.

- Jeg liker godt å drive med humor, men grunnen til at jeg hadde lyst til å bli skuespiller var fordi jeg ville snakke om eksistensielle temaer, å beskrive hva det vil si å være menneske i dag. I humor behandler man menneskelige følelser mer indirekte gjennom latter.

- Etter hvert ble det vanskelig for castere å vite at det er noe annet jeg egentlig hadde mer lyst til.

KOMIKER: Her i NRK-serien «Nesten voksen» fra 2018. Foto: NRK.
KOMIKER: Her i NRK-serien «Nesten voksen» fra 2018. Foto: NRK. Vis mer

Lukrative jobbtilbud og dyre klær

Det er ikke bare filmbransjen som har begynt å ta henne på alvor. Motehusene i Cannes sto i kø for å kle henne opp under festivalen, den franske skuespilleren Léa Seydoux, aktuell med James Bond-filmen «No Time To Die», fikk ballen til å rulle. Seydoux tok en telefon til Louis Vuitton der hun insisterte på at de burde møte den norske Cannes-debutanten, og kle henne.

- Hvorpå jeg med tårer i øynene står i suiten Louis Vuitton, der de har alle klærne sine, og ikke vet hvordan jeg skal håndtere det, sier Reinsve.

Selv er hun mest vant til å gå i brukte klær, da hun er mye i skogen og klatrer.

- Så det å få gå med haute couture … Det er jo geniale folk som lager dem. Festene deres er også på et helt annet nivå enn det jeg noen gang har opplevd.

- Plutselig sitter jeg og snakker med mennesker jeg har sett opp til hele livet, og snakker med de som likemenn. Det er absurd. Jeg fikk for eksempel henge med Isabelle Huppert en kveld, i mine øyne en av de beste skuespillerne i verden.

Hun har også vært inn og ut av klær fra Dior, og vært på trykk i Vogue. Det gjenspeiler hvilket sjikte hun nå befinner seg i – også hva gjelder jobbtilbud.

Det er ikke mye Reinsve ennå vil røpe, men hun forsikrer om at hun er i dialoger med casting-agenter, regissører og produsenter på «veldig høyt nivå».

Foto: Christian Belgaux / Oslo Pictures.
Foto: Christian Belgaux / Oslo Pictures. Vis mer

- Jeg har hatt noen fine samtaler, men det er litt oppi lufta ennå. Folk må jo få lov til å se filmen først.

- Jeg blir jo litt nervøs, men jeg føler det også er betryggende å snakke med folk som er så innmari gode og har jobbet med film så lenge, på store prosjekter på såpass høyt nivå.

Evig uforutsigbart

Reinsve relaterer til karakteren hun spiller i filmen, hvordan man som ung ikke ennå har akseptert at livet er uhåndterlig, og hvor vanskelig det er å ta gode valg. Hun tror man er på god vei dersom man klarer å akseptere kaoset.

- Hvordan skal man ta et valg når man ikke vet konsekvensene? Man må nok bare prøve å akseptere den man er, hvordan man har sånn, og prøve å ta valg som gjør at man blir glad og har det godt med seg selv.

Hun har heller ikke troen på at valgene blir lettere senere i livet.

- Jeg har snakket med journalister som har sett filmen, som har vært mellom 60 og 80 år, og de forteller meg at ikke de heller har bestemt seg for hva de vil gjøre med livet. De synes fortsatt kjærlighet er vanskelig.

Det er ironisk at det skulle være den rådville Julie i «Verdens verste menneske» som skulle bli rollen til å klargjøre Renate Reinsves egen karrierevei. Da hun ble tilbudt rollen var hun i ferd med å vurdere å bli snekker.

- Jeg har fortsatt veldig lyst til å lære meg det en gang. Jeg vil snekre hus, drive med tømring. Men jeg tror jeg setter det på vent i noen år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer