Norges nye kulturelite

De er morsomme, innflytelsesrike, og inviterer hverandre til tv-program og avisspalter. Her er mannfolka som dominerer dagens Kultur-Norge.

- MAKT ER FINT: - En mektig gjeng er en fin gjeng, sier Alfa-redaktør og selvutnevnt nettverksbygger Magnus Rønningen. Sammen med blant andre Asbjørn Slettemark, Harald Eia, Aslak Nore, Thomas Seltzer, Sagen-brødrene og Fredrik Skavlan er han en del av Norges nye kulturelite.
- MAKT ER FINT: - En mektig gjeng er en fin gjeng, sier Alfa-redaktør og selvutnevnt nettverksbygger Magnus Rønningen. Sammen med blant andre Asbjørn Slettemark, Harald Eia, Aslak Nore, Thomas Seltzer, Sagen-brødrene og Fredrik Skavlan er han en del av Norges nye kulturelite. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har det vokst fram en stadig mer framtredende kulturelite i Norge. Den er Oslo-basert, og består nesten utelukkende av menn.

I sentrum av det hele finner vi blant andre Harald Eia, Aslak Nore, Magnus Rønningen, Asbjørn Slettemark, Thomas Seltzer og Fredrik Skavlan. Og mannfolka vet å dytte hverandre opp og fram i norsk kulturliv.

Sammen utgjør gutta et nettverk som også glir utover til politikken, kongehuset, forlagsbransjen, og de er toneangivende innenfor både musikk- og debattliv.

- Vil få makt - En mektig gjeng er en fin gjeng, sier Rønningen, og legger til:

-Alle folk med ambisjoner vil ha makt. Om vi har det, vet jeg ikke, men at jeg kommer til å få det, det vet jeg.

Karl Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Markedshøyskolen i Oslo, og selv en gjenganger i Seltzers program «Trygdekontoret», forklarer makta til slike grupperinger:

- Det gir en symbolsk og kulturell makt å være i riktig nettverk. Tilgang til offentligheten er både ressurs skapt av nettverket og en ressurs for nettverket.

Hjernevask Harald Eia startet i fjor vinter en heidundranes debatt gjennom serien «Hjernevask», og definerte dermed en viktig del av norsk samfunnsdebatt måned etter måned.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer