Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norges nye kulturelite

De er morsomme, innflytelsesrike, og inviterer hverandre til tv-program og avisspalter. Her er mannfolka som dominerer dagens Kultur-Norge.

- MAKT ER FINT: - En mektig gjeng er en fin gjeng, sier Alfa-redaktør og selvutnevnt nettverksbygger Magnus Rønningen. Sammen med blant andre Asbjørn Slettemark, Harald Eia, Aslak Nore, Thomas Seltzer, Sagen-brødrene og Fredrik Skavlan er han en del av Norges nye kulturelite.
- MAKT ER FINT: - En mektig gjeng er en fin gjeng, sier Alfa-redaktør og selvutnevnt nettverksbygger Magnus Rønningen. Sammen med blant andre Asbjørn Slettemark, Harald Eia, Aslak Nore, Thomas Seltzer, Sagen-brødrene og Fredrik Skavlan er han en del av Norges nye kulturelite. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har det vokst fram en stadig mer framtredende kulturelite i Norge. Den er Oslo-basert, og består nesten utelukkende av menn.

I sentrum av det hele finner vi blant andre Harald Eia, Aslak Nore, Magnus Rønningen, Asbjørn Slettemark, Thomas Seltzer og Fredrik Skavlan. Og mannfolka vet å dytte hverandre opp og fram i norsk kulturliv.

Sammen utgjør gutta et nettverk som også glir utover til politikken, kongehuset, forlagsbransjen, og de er toneangivende innenfor både musikk- og debattliv.

- Vil få makt - En mektig gjeng er en fin gjeng, sier Rønningen, og legger til:

-Alle folk med ambisjoner vil ha makt. Om vi har det, vet jeg ikke, men at jeg kommer til å få det, det vet jeg.

Karl Fredrik Tangen, samfunnsgeograf ved Markedshøyskolen i Oslo, og selv en gjenganger i Seltzers program «Trygdekontoret», forklarer makta til slike grupperinger:

- Det gir en symbolsk og kulturell makt å være i riktig nettverk. Tilgang til offentligheten er både ressurs skapt av nettverket og en ressurs for nettverket.

Hjernevask Harald Eia startet i fjor vinter en heidundranes debatt gjennom serien «Hjernevask», og definerte dermed en viktig del av norsk samfunnsdebatt måned etter måned.

Aslak Nore, sentral våpendrager i «den nye kulturkampen», var rask til å gi ham støtte. I forlengelse av serien ga Aschehoug forlag ut et bokprosjekt, med Nore selv som redaktør.

- Hvor viktig er det å ha folk som støtter deg når du går inn i en debatt som «Hjernevask»?

- Det var ålreit å få folk på banen som mente noe av det samme, men når Fredrik Skavlan intervjuet meg, var det kun fordi han syns det var et interessant tema, sier Harald Eia.

LIKER MAKT: Magnus Rønningen, redaktør i bladet Alfa. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
LIKER MAKT: Magnus Rønningen, redaktør i bladet Alfa. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Han er enig i at gode venner kan være viktig for å få til slike prosjekter.

- Man får til mer hvis mennesker syns at man er interessant og liker en.

Som resultat av «Hjernevask»-prosjektet ble Eia også invitert til Thomas Seltzers program «Trygdekontoret», for å diskutere arv og miljø.

Aslak Nore er igjen god venn med Magnus Rønningen. De har også dratt på pressetur til Afghanistan sammen, en tur som for Rønningen resulterte i den famøse Alfa-artikkelen om norske soldater som synes å krige er bedre enn sex. Også Nore bidro i magasinet.

Nettverksbygger Magnus Rønningen er på sin side kjent som en av Norges dyktigste nettverksbyggere, og har blant annet god kontakt med prinsegemal Ari Behn.

Dette ga Rønningen et annet godt sitert oppslag, denne gangen i hans tidligere blad Massiv, der Behn fortalte om ekteskap, alkohol og at han var ulykkelig. Med Behn inne i kretsen er veien kort til politikken gjennom statsrådkompis Trond Giske.

I tillegg har Harald Eias trofaste partner, Bård Tufte Johansen, god kontakt med Kronprins Haakon og Mette-Marit.

Rønnningen har altså nå startet opp mannebladet Alfa, og er ikke redd for å kaste glans over sine venner også her.

Overfor Propaganda trekker han blant annet fram Thomas Seltzer som et eksempel på hvilke personer hans lesere vil være interesserte i.

Ny venne-redaktør Og midt oppi det hele har vi Asbjørn Slettemark. Fra å være en av Norges mest toneangivende musikkskribenter har han blitt programleder for Lydverket, og film- og musikkredaktør for Rønningens Alfa.

Gikk det også gjennom nettverket ditt, Rønningen?

GODE VENNER: Asbjørn Slettemark og Thomas Seltzer. Foto: Scanpix
GODE VENNER: Asbjørn Slettemark og Thomas Seltzer. Foto: Scanpix Vis mer

-Selvfølgelig.

For Slettemark er dermed veien til Aslak Nore kort, og i fjor inviterte Slettemark nettopp Nore for å diskutere fusjonen mellom populærkultur og krigføring på Lydverket.

Slettemark og Seltzer er selv kompiser, og eier et feriehus sammen i Costa Rica. De har også intervjuet hverandre en rekke ganger, og har begge en toneangivende stemme i Musikk-Norge.

Men det stopper ikke der for Seltzer. Nå er han ansatt hos Fredrik Skavlan som researcher.

Fra Skavlan går det igjen en link til Eia. Han har selv vært gjest hos Skavlan, og er sjelden sein med å forsvare sin venn dersom han skulle komme i hardt vær.

- De har makt til å synliggjøre sine venner. Alle kommer mye på tv, og de får dermed en type offentlig mediemakt, sier Anne-Britt Gran, professor på BI og daglig leder i kommunikasjons- og analysebyrået Perduco Kultur.

Sagen-brødrene Og rundt Eia spinner det seg flere tråder. Gjennom deres felles arbeidsplass NRK, har Eia blitt god venn med Steinar og Tore Sagen i venneprogrammet «Radioresepsjonen på TV».

Dermed har også Sagen-brødrene kommet inn i varmen.

- Dere blir en ganske toneangivende gjeng. Er det noe du reflekterer over, Eia?

- Innflytelse har man jo, men den er helt ute av vår kontroll. Vi er for eksempel gode venner med Radioresesjonen, men vi er ikke edderkopper som former bevisstheten til folk, sier Eia.

INTERVJUER HVERANDRE:  Humorist og sosiolog Harald Eia intervjuers hos Fredrik Skavlan. Mange i nettverket inviterer hverandre til sine program og avis-spalter. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
INTERVJUER HVERANDRE: Humorist og sosiolog Harald Eia intervjuers hos Fredrik Skavlan. Mange i nettverket inviterer hverandre til sine program og avis-spalter. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Radioresepsjonen har igjen et godt forhold til Thomas Seltzer, så godt at de inviterte ham til å være gjesteprogramleder i deres radioprogram.

- Vil oppnå noe Tom Berntzen i Geelmuyden.Kiese vil ikke overvurdere maktpotensialet i slike typer allianser, men han er ikke i tvil om hvorfor de oppstår.

- De ønsker å oppnå noe, og dra fordeler av det. Å si noe annet er tulll. De som blir med i slike kretset er personer som har behov for å stikke seg fram, sier han, og legger til:

- Generelt har slike grupper innflytelse fordi de setter dagsorden og støtter hverandre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!