«Thelma»

Norges Oscar-kandidat har USA-premiere i dag. Scorer skyhøyt blant kritikerne

«Thelma» hylles i USA.

TRAILER: Joachim Triers «Thelma» hadde premiere på norske kinoer 15. september. Nå tar den USA med storm. Video: Motlys / SF Studios Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I september ble det klart at regissør Joachim Triers kjærlighetsthriller, «Thelma», er Norges Oscar-kandidat.

60 000 nordmenn så filmen på kino etter premieren i september, men først i dag har «Thelma» USA-premiere.

For Trier ser det ut til å bli gode utsikter for suksess også over dammen, for de amerikanske anmelderne hyller «Thelma».

Nettstedet Rotten Tomatoes samler anmeldelser fra de viktigste kritikerne, og gir en score basert på positiv og negativ omtale.

THELMAS FAR: Henrik Rafaelsen spiller Trond, en konfliktfylt pappa. Foto: Motlys AS / SF Studios
THELMAS FAR: Henrik Rafaelsen spiller Trond, en konfliktfylt pappa. Foto: Motlys AS / SF Studios Vis mer

Til nå har «Thelma» oppnådd en score på hele 92 prosent blant toppanmelderne. Det vil si at filmen er sertifisert som «fersk», noe svært mange filminteresserte vil få med seg. Her er noen utvalgte setninger fra de mange anmeldelsene.

- Mørkt som faen

New York Post skriver at «Thelma» bekrefter inntrykket de har av nordisk underholdning.

- Med grå himmel, stemningsfull atmosfære og illevarslende musikk, passer Thelma inn i klisjeen om at nordisk underholdning er mørkt som faen, på best mulig måte. Filmer er også veldig vakker.

Entertainment Weekly er også overbevist.

- Regissør Joahcim Trier er mesterlig i sin styring av spenningen i historien. Hans glimt fra naturen er like urovekkende som actionsekvensene er elektriske.

Prestisjetunge New York Times er positive, men hinter om at Trier eksperimenterer i overkant mye.

- Sjangerelementene i Thelma gjør den streitere og mindre personlig enn hans tidligere arbeid. Det er kanskje derfor filmen tidvis føles ut som en intellektuell øvelse.

Kulturmagasinet Rolling Stone er imidlertid hardere i ordlaget.

- Det er for mye imponerende filmarbeid til å avfeie Thelma, men det er for mye usikker historiefortelling til og faktisk anbefale den.

Thelma-bråk

«Thelma» ble godt mottatt i Norge denne høsten, men i slutten av september sendte filmens produsent, Thomas Robsahn, ut en pressemelding hvor han gjorde det klart at Norges Oscar-håp boikotter neste års Amandapris.

Han og gjengen bak «Thelma» mener at det i Amanda-kategorien «Beste norske kinofilm» legges for stor vekt på publikumsappell, altså hvor mange kinobilletter filmen selger.

Boikotten førte til at Amandakomiteen gjorde flere endringer før prisutdelingen under Filmfestivalen i Haugesund neste år.

De vedtatte endringene fristiller en ny storjury fra krav, slik som kommersiell suksess. I stedet skal filmene vurderes ut i fra filmfaglig profesjonalitet og kunstnerisk kvalitet.

Skremmende krefter

Triers film er en overnaturlig thriller om den unge kvinnen Thelma som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende, uforklarlige krefter.

På Blindern møter den nyinnflyttede vestlandsjenta mystiske Anja. Følelsene hun etter hvert utvikler for sin nye venninne forvirrer henne, og med tida lar hun seg hengi til dem - til tross for sin sterke, religiøse bakgrunn.

Parallelt med dette opplever Thelma uforklarlige og sporadiske epileptiske anfall, som peker mot både mystiske krefter og tåkelagt fortid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer