DAB

Norges største ambassade sammenligner DAB-tvang med USAs månelanding

- Man kommer langt med litt ydmykhet, svarer amerikaner.

SKRYTER: Den norske ambassadøren til USA, Kåre R. Aas, har ansvaret for 50 ansatte. Ambassaden i Washington D.C. fylte 100 år i 2016, og skal være Norges største, ifølge hjemmesiden. Foto: NTB Scanpix
SKRYTER: Den norske ambassadøren til USA, Kåre R. Aas, har ansvaret for 50 ansatte. Ambassaden i Washington D.C. fylte 100 år i 2016, og skal være Norges største, ifølge hjemmesiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - USA var det første landet som landet mennesker på månen. Nå er Norge det første landet som slukker FM-nettet til fordel for å bare bruke DAB-radio. Et lite steg for et land, og et gigantisk steg for menneskeheten, skriver Den norske ambassaden i Washington D.C. på Facebook.

I dag starter slukkingen av FM-nettet i Norge, og Nordland er først ut. En rekke internasjonale medier følger den omstridte overgangen til et heltdigitalt radionett, som markeres med et profilert arrangement i Bodø i dag. I løpet av 2017 følger resten fylkene som perler på en snor.

Allerede klokken halv elleve i dag hadde NRK fått inn 233 telefoner fra folk som våknet til tause radioer.

- Flau post

Den norske ambassaden i USAs hovedstad er tydelig stolte av at Norge er det første landet i verden som gjennomfører et slikt prosjekt, og lenker til en CNN-artikkel om Norges «FM-drap», men referansen til astronauten Neil Armstrongs berømte sitat faller dog ikke helt i god jord.

- Dette er den flaueste posten noensinne, den kan ikke forbigås, skriver en nordmann.

- Man kommer langt med litt ydmykhet. Dette kan ikke vel ikke sammenlignes med å lande mennesker på månen, mener en amerikaner.

- USA er gammeldags

Dagbladet har ikke fått tak i ambassaden, men Bård Folke Fredriksen (H), statssekretær i Kulturdepartementet, har deltatt under FM-slukkingen i Bodø i dag. Han ler godt når han hører om spøken på ambassadens nettsider.

- Det tar vi med humør. Vi ler jo av hvor gammeldags USA er når det gjelder digitale betalingsformer.

- Hva tenker du om at både USA og Sverige har skrotet DAB, og at det blir ledd litt av Norge?

- Sverige har tatt en time-out i sin utbygging av DAB-nettet. Det norske DAB-nettet er mye bedre utbygget enn i Sverige. Det er blitt gjort på en annen måte i Sverige og det er nok interne grunner til at de har satt en fot i bakken, sier han.

Folke Fredriksen står på at det har vært en riktig, politisk avgjørelse.

- Fremtiden er åpenbart en digital livslinje som går langs vårt landstrakte land fra fjell til fjord, sier han.

Følger med

DAB-saken skaper overskrifter i aviser og nyhetsbyrårer utenfor landegrensene, blant annet i nevnte CNN, engelske «The Telegraph», Reuters og irske «The Irish Times».

Andre land vurderer å følge etter Norge. Sveits planlegger å skifte til DAB fra 2020, mens Danmark er i tenkeboksen for en lignende overgang.

Storbritannia utreder også mulighetene, og representanter fra myndighetene er på plass i Bodø i dag. Et skifte skal gjennomgås når femti prosent av radiolytterne har gått over til digital radio, skriver The Telegraph.

- Kan bli skandale

Slukkingen av FM-nettet er kontroversielt, og siden Stortinget vedtok overgangen har debatten rast. I en undersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet i fjor kom det fram at et overveldende flertall av folket er sterkt imot overgangen til DAB-radio.

Overfor Kampanje i går, mener professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og tidligere sjef i Kanal 24, Arne Krumsvik, at risikoen er stor.

- Jeg er bekymret for at dette blir en skikkelig mediepolitisk skandale. Vi ser allerede nå at det er tre aktører som får dominere Radio-Norge fullstendig. Et svensk selskap (MTG, red. anm), et tysk (Bauer Media, red. anm) og NRK. Slik at i hvilken grad dette egentlig skaper mer mangfold, kan man stille spørsmål ved. I tillegg gjør vi et gigantisk eksperiment. Her spiller man med høy risiko, uten å oppnå stor mediepolitisk gevinst, sier Krumsvik til Kampanje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer