Norges største bankraner kledde seg i dameklær for å slippe unna politiet

Nå blir historien om Martin Pedersen film.

TIDLIGERE BANKRANER: Historien om Martin Pedersen blir film. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TIDLIGERE BANKRANER: Historien om Martin Pedersen blir film. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Martin Pedersen ble tidlig på 80-tallet dømt til 12 års fengsel for å ha begått 19 utspekulerte bankran i Norge mellom 1974 til 1981.

Det har gjort ham til norgeshistoriens største bankraner. Flere av ranene gjorde han i forkledning - deriblant som lege, fisker og jogger. Han har også sluppet forbi politiets sperringer iført kvinneklær, og da han ble pågrepet, i Sveits, var han utkledd som prest.

I dag annonserte produksjonsselskapet Fantefilm Fiksjon i en pressemelding at historien om Pedersen blir til film, ført i pennen av manusforfatter Harald Rosenløw-Eeg.

- Det er jo en helt utrolig og spektakulær historie. Martin Pedersen er en fargerik fyr, som brukte teaterkunnskapene sine til å utføre komplekse bankran, med et utrolig intrikat nettverk av fluktruter og biler. Han er også en fyr som levde et dobbeltliv - han var tobarnsfar med kone, som prøvde å opprettholde en fasade som kunstselger, forteller produsent Martin Sundland i Fantefilm til Comoyo Filter.

Martin Pedersen startet ranskarrieren med et kunstran av fem Munch-malerier fra en villa i Tønsberg, og siden gikk det slag i slag. I dag  har han utdannet seg som jurist og driver Munchs Café i Åsgårdstrand.

Fantefilm er ikke de første som vil lage film om bankraneren. «Max Manus»-manusforfatter Thomas Nordseth-Tiller skrev ferdig et manus før han døde av kreft i 2009. Rosenløw-Eegs manus vil basere seg på Pedersens selvbiografi «Fengslet av loven - fra ranskonge til jurist».

- Jeg er klar over at dette ikke blir noen vanlig «heltehistorie». Jeg håper filmen vil gi et riktig bilde av slik det var på godt og vondt. Når jeg tenker tilbake på tiden som bankraner er det mye som selv for meg nesten er for utrolig til å være sant, sier han selv i pressemeldingen.