SKJØNTE DE IKKE?: Har en ikke skjønt hvor lite lønnsomt det var å investere til lands i USA?

To hundre milliarder kunne gitt mange norske arbeidsplasser og gode fornybare omstillingsprosjekter sier innsenderen. Her er konsernsjef Eldar Sætre på Equinors generalforsamling. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SKJØNTE DE IKKE?: Har en ikke skjønt hvor lite lønnsomt det var å investere til lands i USA? To hundre milliarder kunne gitt mange norske arbeidsplasser og gode fornybare omstillingsprosjekter sier innsenderen. Her er konsernsjef Eldar Sætre på Equinors generalforsamling. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Equinor-tapet

Norges største industriskandale

Amerikanske revisorer har påpekt økonomisk kaos, ukultur, merforbruk, sløsing og inkompetanse. Er ikke dette blitt hørt hos ledelsen i Norge?

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Per Henning Lerstad
Per Henning Lerstad Vis mer

Vi aksjonærer i Equinor er sjokkerte og dårlig informert om Equinors tap på 200 milliarder kroner – fire femdeler av investert beløp på 250 milliarder kroner i USA de siste tjue åra.

Norges største industriskandale ifølge media. Ikke alt skyldes lavere oljepriser og ulønnsomme investeringer. Amerikanske revisorer har påpekt økonomisk kaos, ukultur, merforbruk, sløsing og inkompetanse. Er ikke dette blitt hørt hos ledelsen i Norge? Har en ikke skjønt hvor lite lønnsomt det var å investere til lands i USA?

To hundre milliarder kunne gitt mange norske arbeidsplasser og gode fornybare omstillingsprosjekter i disse økonomiske krisetider.

Statsråden har visst vært ukjent med en slik dårlig intern forretningskultur. Kan vi akseptere en så passiv eierskapspolitikk? Hvordan har eierdialogen vært mellom staten og Equinor? Er de riktige og kritiske spørsmålene stilt?

Advarslene var mange fra blant annet miljøbevegelsen og fagforeninger. Hvordan er intern kvalitetssikring og internkontroll forbedret? Ut over sparsomme regnskapskommentarer, er vi aksjonærer ikke blitt godt nok løpende orientert om dette. Equinor skal sørge for at alle aksjonærer får all oppdatert, pålitelig og relevant informasjon om selskapets virksomhet.

BESKJEDENT: Grunnlønna økte i takt med generell lønnsøkning, fremholder Equinor-sjef Eldar Sætre og Telenor-topp Sigve Brekke. Betingelsene for DNB-direktør Kjerstin Braathen er ikke offentlig tigjengelig - ennå. Vis mer

Som eneste aksjonær som tok opp dette på Equinors generalforsamling 14. mai, fikk jeg få svar og liten respons på mitt innlegg og spørsmål til ledelsen.

Konsernsjefen antydet mer åpenhet med detaljert kvartalsvis regnskapsrapportering spesielt for USA-virksomheten. Mitt forslag om å få en mer utfyllende skriftlig redegjørelse om forbedringstiltak og kritisk gjennomgang av disse enorme tapsunderskudd i USA de siste tjue åra – som seinest skal framlegges for generalforsamlingen 2021 – ble dessverre heller ikke realitetsbehandlet.

Skal vi avvente endelig behandling i Stortingets kontrollkomité for å få klarlagt dette godt nok?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer