Dagbladet, VG og NRK lanserer «Faktisk»

Norges største mediekonkurrenter lanserer felles tjeneste mot falske nyheter

Dagbladet, VG og NRK går sammen i historisk samarbeid.

TRÅR TIL: Dagbladet, VG og NRK skal samarbeide for å kjempe mot falske nyheter. Her fra pressekonferansen i Litteraturhuset tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. 
TRÅR TIL: Dagbladet, VG og NRK skal samarbeide for å kjempe mot falske nyheter. Her fra pressekonferansen i Litteraturhuset tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi tar på alvor det faktum at vi lever i en tid med falske nyheter og veldig mange forhold som preger samfunnsdebatten på negative måter, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

I dag ble det klart at Dagbladet for første gang går sammen med sine argeste konkurrenter, VG og NRK, for å lage en felles tjeneste. Sammen ønsker mediehusene å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Dette ble annonsert av sjefredaktørene i mediehusene, som stilte til felles pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo i dag.

Vil bekjempe falske nyheter

Den nye tjenesten har fått navnet «Faktisk» og hovedmålet er å bekjempe et voksende problem i det globale informasjonssamfunnet: Falske nyheter og såkalte alternative fakta.

Dagbladets sjefredaktør forteller at samarbeidet startet allerede i høst, etter at debatten om falske nyheter blusset opp i kjølvannet av den amerikanske valgkampen.

Som Dagbladet tidligere har omtalt så ble begrepet «falske nyheter», ifølge medieovervåkingsverktøyet Retriever, brukt 24 ganger i norske medier i 2014. I 2015 bare ni ganger, men i 2016, og ikke overraskende i takt med Brexit og innsettelsen av USAs nye president, Donald Trump, eksploderte bruken. 169 ganger nevnes falske nyheter i fjor, og bare hittil i år langt over 200 ganger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer