Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet, VG og NRK lanserer «Faktisk»

Norges største mediekonkurrenter lanserer felles tjeneste mot falske nyheter

Dagbladet, VG og NRK går sammen i historisk samarbeid.

TRÅR TIL: Dagbladet, VG og NRK skal samarbeide for å kjempe mot falske nyheter. Her fra pressekonferansen i Litteraturhuset tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. 
TRÅR TIL: Dagbladet, VG og NRK skal samarbeide for å kjempe mot falske nyheter. Her fra pressekonferansen i Litteraturhuset tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.  Vis mer

(Dagbladet): - Vi tar på alvor det faktum at vi lever i en tid med falske nyheter og veldig mange forhold som preger samfunnsdebatten på negative måter, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.

I dag ble det klart at Dagbladet for første gang går sammen med sine argeste konkurrenter, VG og NRK, for å lage en felles tjeneste. Sammen ønsker mediehusene å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter.

Dette ble annonsert av sjefredaktørene i mediehusene, som stilte til felles pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo i dag.

REDAKJSONEN: «Faktisk» er et samarbeid mellom Dagbladet , VG og NRK. Her er Jari Bakken , Bjørn Reitzer Johannessen , Kristoffer Egeberg,  Silje S. Skiphamn og Ingrid Vihovde Reime 
Foto: Bjørn Langsem / Dagbldet
REDAKJSONEN: «Faktisk» er et samarbeid mellom Dagbladet , VG og NRK. Her er Jari Bakken , Bjørn Reitzer Johannessen , Kristoffer Egeberg,  Silje S. Skiphamn og Ingrid Vihovde Reime Foto: Bjørn Langsem / Dagbldet Vis mer

Vil bekjempe falske nyheter

Den nye tjenesten har fått navnet «Faktisk» og hovedmålet er å bekjempe et voksende problem i det globale informasjonssamfunnet: Falske nyheter og såkalte alternative fakta.

Dagbladets sjefredaktør forteller at samarbeidet startet allerede i høst, etter at debatten om falske nyheter blusset opp i kjølvannet av den amerikanske valgkampen.

Som Dagbladet tidligere har omtalt så ble begrepet «falske nyheter», ifølge medieovervåkingsverktøyet Retriever, brukt 24 ganger i norske medier i 2014. I 2015 bare ni ganger, men i 2016, og ikke overraskende i takt med Brexit og innsettelsen av USAs nye president, Donald Trump, eksploderte bruken. 169 ganger nevnes falske nyheter i fjor, og bare hittil i år langt over 200 ganger.

OPPRETTHOLDER TILLIT: Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, tror «Faktisk» kan være med på å opprettholde publikums tillit til norske medier. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Reporter: Gabrielle Graatrud. Vis mer

- Svaret på problemet med falske nyheter, er sterke og uavhengige medier med faktabasert journalistikk og høy troverdighet, sier sjefredaktør i VG, Gard Steiro i dagens pressemelding, og legger til at han mener tjenesten vil bidra til et mer opplyst ordskifte i Norge.

Under dagens pressekonferanse maner Steiro til kamp mot det han kaller propaganda og blank løgn.

- Dette er en tjeneste som vi håper kommer til å rydde opp i samfunnsdebatten, potensielt bedre den politiske debatten, gjøre det enklere for nordmenn flest å skille fakta fra meninger, og på sikt gjøre mediene bedre og skjerpe journalistikken. Det er et kinderegg av en tjeneste, om vi lykkes, sier Steiro til Dagbladet etter pressekonferansen.

Vil fortsatt konkurrere om journalistikken

John Arne Markussen mener det ikke er så overraskende at Dagbladet nå samarbeider med VG.

- Vi er konkurrenter og skal være konkurrenter, men det betyr ikke at vi ikke kan samarbeide om visse ting. VG og Dagbladet har samarbeidet mye mer enn folk tro. Vi har hatt et gigantisk og vellykket distribusjonssamarbeid siden 80-tallet, sier John Arne Markussen.

- Det har ikke vært et stort problem. Vi konkurrerer ikke her, vi ønsker alle et bedre ordskifte, sier Gard Steiro.

SAMARBEID: Dagbladets sjefsredaktør er svært positiv til det nye samarbeidet mellom VG, Dagbladet og NRK. Video: Marie Røssland. Reporter: Gabrielle Graatrud / Dagbladet. Vis mer

Blir tilgjengelig for alle

«Faktisk» skal være tilgjengelig for alle og ha et publiseringssystem med åpen kildekode, som gir potensial for gjenbruk av andre.

Tjenesten skal også fungere som en faktasjekker av etablerte medier.

Den Skup-vinnende Dagblad-journalisten Kristoffer Egeberg blir redaktør for nyvinningen som skal følge Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten, samt retningslinjene til amerikanske Poynter Institutes Fact-Checking Network.

- Dette betyr selvfølgelig at vi også skal faktasjekke påstander som fremkommer i Dagbladet, VG og NRK. «Faktisk»-redaksjonen skal jobbe helt uavhengig av våre eiere og partnere, sier ansvarlig redaktør for «Faktisk», Kristoffer Egeberg.

Vil styrke tilliten til mediene

Tjenesten etableres som et eget aksjeselskap av VG og Dagbladet. Fritt Ord, Stiftelsen Tinius, Dagbladets Stiftelse og NRK bidrar med inntil åtte millioner kroner for å sikre driften i oppstarten.

NRK er med som redaksjonell samarbeidspartner, og styret skal vurdere muligheten for å inngå som en av eierne av selskapet.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener det er en styrke ved den nye tjenesten at den etableres som et samarbeid mellom VG, Dagbladet og NRK.

- Jeg er glad for at vi ble invitert, og målet er at dette skal styrke hele den offentlige arenaen, sier Eriksen under pressekonferansen.

Han forteller at han er blitt sjokkert over hvordan «fake news»-begrepet blir kastet mellom meningsmotstandere i USA, også om vinklinger eller meninger som folk ikke liker. Nå håper han at mediehusene sammen vil gå til kamp mot en lignende utvikling i Norge.

- Vi skal konkurrere som bare det om journalistikken. Men jeg opplever at det er viktig å samarbeide mot denne utviklingen for å bevare en sterk norsk mediebransje, sier Eriksen til Dagbladet etter pressekonferansen.

Vil samarbeide med utdanningsinstitusjoner

«Faktisk»-redaktør Kristoffer Egeberg forteller at arbeidet allerede starter nå, og at tjenesten er fullt oppe og stå før sommeren.

Han legger vekt på at «Faktisk» ikke er et kommersielt initiativ, og trekker fram at den nye redaksjonen trenger støtte.

- Vi er avhengige av støtte og gode hjelpere. En viktig ting framover blir å sikre at dette blir et varig prosjekt, sier Egeberg.

Administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, Kjersti Løken Stavrum, sier at stiftelsen hun representerer kun er en fødselshjelper i prosjektet. Men den tidligere generalsekretæren i Norsk Presseforbund tror etter hvert andre vil ønske å støtte prosjektet.

- Vi trenger et tydelig miljø som jobber med faktasjekk i Norge, sier hun til Dagbladet.

FORNØYD: Administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener det ferske mediesamarbeidet mellom NRK, VG og Dagbladet er spesielt viktig i forkant av stortingsvalget til høsten. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Reporter: Gabrielle Graat... Vis mer

«Faktisk» vil også samarbeide med utdanningsinstitusjoner og bedrifter om teknologisk og redaksjonell utvikling. De er allerede i dialog med blant andre NTNU i Trondheim.

- Universitetenes oppgave er å spre kunnskap i stedet for synsing og løgn. Vi ser mange spennende problemstillinger her både for våre forskere og studenter. Innen IT-området tror vi for eksempel at våre fagfolk innen big data, innholdsanalyse og kunstig intelligens vil ha mye å bidra med både i å oppdage nyheter som bør granskes og avsløre falske påstander, sier dekan Geir Egil Øien ved NTNUs Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk i pressemeldingen.

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås roser initiativet.

- Dette er et av de mest gjennomarbeidede, konkrete og ambisiøse faktasjekkingsprosjekter vi har sett så langt. Vi ønsker VG, Dagbladet og NRK lykke til. Dessuten er det avgjørende å understreke at faktasjekking ikke er et skippertak, men en nødvendig del av all seriøs journalistikk.

SKAL RYDDE OPP: Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG, mener «Faktisk» vil være med på å rydde opp i samfunnsdebatten. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Reporter: Gabrielle Graatrud. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling