Dagbladet og YouTube Music kårer:

Norges ti beste musikkvideoer

Fagjuryen har talt. Her er de ti kandidatene til kåringen «Tiårets beste musikkvideo».

TOPP TI: Her er de ti beste, norske musikkvideoene det siste tiåret. Alle er nominert til «Tiårets beste musikkvideo». Video/redigering: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Musikkvideoen er en elementær visuell hammer i artistenes stadig mer innholdsrike verktøykasse, og der ute i det store havet av kanaler og selvpublisering finnes det svært mange svømmedyktige eksemplarer, men hva er en god musikkvideo i 2019? Og ikke minst, hvilke norske musikkvideoer har satt en kvalitetsstandard få andre har matchet det siste tiåret?

I jakten på en slags fasit har Dagbladet og YouTube Music slått hodene sammen for å kåre «Tiårets beste musikkvideo».

Se utdrag i videoen øverst i saken.

Og de nominerte er...

Av alle kandidatene har fagjuryen, bestående av Sigrid Hvidsten (Dagbladet, juryleder), Gisle Stokland (730.no), Jakob Schøyen Andersen («Hit for Hit») og Janne Monsen Tveit (730.no), kommet fram til en nominasjonsliste på ti eksempler av det ytterste innen norsk musikkvideokunst.

Kvartetten har trålet gjennom rundt 300 norske verk, gitt ut de ti siste åra, og presenterer i dag følgende utvalgte (i tilfeldig rekkefølge):

  • Røyksopp & Robyn - «Girl and the robot». Regi: Mike Baldwin.
  • Susanne Sundfør - «The Silicone Veil». Regi: Luke Gilford.
  • Ylvis - «The Fox». Regi: Ole Martin Hafsmo.
  • Daniel Kvammen med Lars Vaular - «Som om himmelen revna». Regi: Eivind Landsvik.
  • Karpe Diem - «Hvite menn som pusher 50». Regi: Marie Kristiansen.
  • Karpe Diem - «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din». Regi: Kavar Sing.
  • Todd Terje - «Inspector Norse». Regi: Kristoffer Borgli.
  • Torgny - «Big Day». Regi: Emil Trier.
  • Mae x Chirag - «Loff». Regi: Eivind Landsvik.
  • Gabrielle - 5 fine frøkner. Regi: Stian Andersen.

Ni av disse skrelles vekk når vinneren av «Tiårets beste musikkvideo» annonseres torsdag 23. mai.

- Utforsker kunstnerskapet

Juryen er imponert over nivået de har vært vitne til, sier juryleder Sigrid Hvidsten.

- Musikkvideokunsten er ung i Norge, men vi har likevel klart å fostre flere regissører av internasjonalt kaliber og størrelse. I Norge er vi også så heldige at vi har flere artister som er opptatt av å eksperimentere med det visuelle uttrykket, artister som bruker musikkvideoene bevisst for å utforske nye sider av kunstnerskapet sitt. I musikkvideoene vi har nominert er alle slike artister.

- Det lille ekstra

- Hva er en god musikkvideo?

- For å si det på skikkelig svulstig vis: I en god musikkvideo jobber musikken og det visuelle sammen for å løfte kunstopplevelsen opp i en slags høyere enhet. Det visuelle gir musikken enda flere lag for tolkning. I denne kåringen har juryen gått etter videoene som har det lille ekstra, som løfter fram noe mer enn bare musikken, svarer Hvidsten.

Hun forteller at det etter hvert ble tilløp til krangel blant juryens medlemmer, fordi flere videoer som folk ønsket seg på topp ti-lista ikke kom med. Her er et utvalg boblere:

Kjartan Lauritzen - «Nyte D». Røyksopp - «Monument». Emilie Nicolas - «Grown Up». Cold Mailman - «My Recurring Dream». Torgny - «The Only Game» og «I Came Here». Mikhael Paskalev - «Witness».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer