Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Norges tøffeste politiker

Lan Marie Nguyen Berg må ha nerver av stål. Men det burde ikke være nødvendig.

EN VANE: Rasistisk hets og grov sjikane i sosiale medier er blitt hverdagslig for Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
EN VANE: Rasistisk hets og grov sjikane i sosiale medier er blitt hverdagslig for Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasistisk hets og grov sjikane i sosiale medier er blitt hverdagslig for Lan Marie Nguyen Berg. Når hun åpner telefonen på morgenen, møter hun gjerne tyveri og republisering av sine private bilder og oppslag med snikfotograferte bilder fra strandferie med mannen. Mistenkeliggjøring av barnevogna hun har valgt til sitt nyfødte barn, og krasse spørsmål om hun vil benytte kommunens refusjonsordning for barnevakt når hun kommer tilbake på jobb som folkevalgt. Snikfotografering og sak om at hun har handlet på andre siden av svenskegrensa. Sladder om at hun har besøkt en butikk uten å handle.

En plageånd som kaller seg redaktør for en Facebook-gruppe utgir seg for å snakke bilistenes sak, men på siden hans personifiseres all miljøpolitikk til å være Bergs ansvar. Når man roper på Facebook, får man svar. Kommentarfeltene følger opp med stygge ord og trusler, mot både Oslo-byråden og familien hennes.

Mange trekker seg tilbake når de møter slikt. Berg står oppreist. Det hun blir utsatt for, er for tida i særklasse i norsk offentlighet, og også muligens straffbar personforfølgelse. Men juss til side: moralsk er det ingen tvil om at mange av dem som skriver om Lan Marie Nguyen Berg på nett burde skamme seg når de ser seg selv i speilet om morgenen. Til og med det at hun ble nektet av politiet å sykle til jobb etter trusler, satte fart i trollene.

Berg kan gå med hodet høyt hevet. For uavhengig av hva man mener om bilfri by eller bompenger: Her er en politiker av aller tøffeste slag. Berg står for det hun mener, uansett hva hun møter. Hun er et forbilde.

Berg er ikke den eneste som opplever hets og sjikane. Statsminister Erna Solberg, unge samfunnsdebattanter som Sumaya Jirde Ali og mer erfarne som Amal Aden, journalister som Harald Klungtveit, stortingspolitikere som Abid Raja – dommere, lærere og Nav-ansatte blir utsatt for det også. Slike forsøk på å skremme folk til stillhet synes å øke i omfang med stadig enklere måter å ytre dem på.

Hetsen virker etter hensikten: mange som opplever slikt blir stille. Tar en pause. Dropper ut. Det er et demokratisk problem.

I et år som dette blir det ekstra tydelig: et kommunevalgår. Bare fire av ti kvinnelige lokalpolitikere stiller i snitt til gjenvalg hver gang. Flest orker en periode til i de kommunene der de har mange andre kvinner med seg, bare to av ti gjenvelges i kommuner der de har få medsøstre i kommunestyret.

Når langt flere menn enn kvinner både stiller til gjenvalg, og blir gjenvalgt, gjør det vårt representative demokrati mindre representativt.

En av grunnene til at kvinnelige lokalpolitikere takker nei til en ny periode, er den byrden hets og sjikane er for dem. Slikt er alltid tungt å bære – uansett om det kommer på kommentarfelt, i sosiale medier, på telefon eller som brev i posten. Når det kommer som utbrudd på nærbutikken der du skal kjøpe melk, fra andre foreldre på skoleavslutning eller som vold mot barna dine blir det uutholdelig.

Maktpersoner må tåle mer enn andre, men alle mennesker har en tålegrense. Grensa for hva man tåler er individuelt, men problemet er strukturelt. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med det.

Politiet tar nå slike saker mer på alvor enn før. De siste åra har et økende antall mennesker blitt dømt for trusler og sjikane, politiet følger bedre med på nett og terskelen for hva de forfølger er blitt lavere. Nå tar også Riksadvokaten grep for å prøve å komme hetsen til livs på en mer effektiv måte, ved å la PST overta etterforskningen av hatefulle ytringer og trusler mot sentrale ungdomspolitikere.

PÅ PLASS I KVINNETOGET: Lan Marie Nguyen Berg var på plass for å feire kvinnedagen på Youngstorget. Der pratet hun med Dagbladet TV om graviditeten og hvorfor klimakampen er blitt en kvinnekamp. Reporter/video: Marie Røssland / Nicolai Delebekk / Dagbladet. Vis mer

Privatpersoner engasjerer seg i de mest hatske kommentarfeltene på Facebook, og lager aksjoner fordi de ser at det nytter. Selv når hetsen er som sterkest, er det nemlig ofte slik at det har stor effekt å ta til motmæle. Gi beskjed når noen går over streken. Tenk at det også rammer noen du er glad i.

Nybakte mødre er ofte i en særlig sårbar situasjon, i tilfellet Lan Marie Berg ser det ut til å gi «kritikerne» enda en anledning til å høvle løs på henne. Heldigvis tyder ingenting på at hun vil la seg skremme til taushet.

Berg må ha nerver av stål. Men det burde ikke være nødvendig. Oslo-byråden er Norges tøffeste politiker. Demokratiet vårt bør ha plass til de litt mindre tøffe også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!