Norges ukjente filmmaker

LOS ANGELES (Dagbladet): Han har vært med å bygge opp et av de fremste reklamefilm-selskapene i verden. Nå har regissøren Ole Sanders (33) fra Asker laget en hysterisk musikkvideo for Fat Boy Slim.

Sammen med seks svenske regissører har Sanders bygd opp filmkollektivet Traktor. «Jukka Brothers» fra MTV er trolig den mest kjente reklamen som det skrivende, produserende og regisserende produksjonskollektivet står bak. De har over 300 store - og kostbare - produksjoner på CVen sin, med blant andre Nike, Volvo, Diesel jeans og USAs Miller og Fox sports som oppdragsgivere.

Med svart humor som våpen har kollektivet vært blant de mestvinnende reklameregissørene i verden de siste fire årene, og Ole Sanders tror han vet hvorfor Traktor gjør det bra.

- Vi har tross alt vokst opp med en tv-kanal med tsjekkoslovakisk dokketeater med moral som barne-tv. Det sier litt at en hel generasjon har ivret for «Pompel og Pilt»! Jeg tror det er en fordel for oss at vi ikke har vært for overveldet som barn.

Gikk amok

Nå har filmkollektivet laget Warner Brothers-filmen «Chain of Fools», og snart er deres musikkvideodebut av Fat Boy Slims «Ya Mama» ute. En video der poenget er å vise at alle som hører Fat Boy Slim-låta, mister kontrollen.

Sanders tok oppgaven på alvor, reiste til en liten øy ved Grenada i Karibia, og snudde hele øya opp ned: Flere hundre lokale beboere tok Sanders' oppfordring om å knuse et grønnsakmarked på kortest mulig tid på alvor.

En politimann måtte sy under øyet etter å ha fått en banan kastet i ansiktet, en annen fikk en spiker gjennom foten og tre andre måtte behandles for mindre skader. Det var resultatet etter at Sanders ropte «cut».

- Dette hadde selvsagt aldri gått i et land med ordentlige lover, medgir Ole Sanders.

Videoen vil etter all sannsynlighet sette fart i Fat Boy Slims platesalg. Ole Sanders og de fem andre svenske Traktor-ene har allerede fått tilbud om å lage flere nye musikkvideoer.

Takker NRK

Traktor-eventyret begynte i 1990 med seks svenske regissører som møttes på filmskole. I 1995 ble Ole Sanders med i selskapet. Han åpnet eget London-kontor for Traktor, og da oppdragsmengden fra USA tok av i 1998, flyttet hele kollektivet til Los Angeles. I dag har de kontor ved stranda i Santa Monica.

- Hvis vi hadde kommet hit som enkeltpersoner, hadde ikke dette gått så bra. Det handler om humor, om å underholde. Det er det vi kan.

- Gjennom et sosialdemokratisk produksjonskollektiv som nå drar inn feite dollarsjekker på skandinavisk humor?

- Jo visst! Stor takk til sosialdemokratiet, påskenøttene til Nandor Hamza og Roald Øyen og NRK i sin alminnelighet.

MED RETT TIL... å lage reklamefilmer, musikkvideoer og spillefilm. - Vi har tross alt vokst opp med en tv-kanal med tsjekkoslovakisk dokketeater med moral som barne-tv. Det sier litt at en hel generasjon har ivret for «Pompel og Pilt»!Alle foto: ØRJAN ELLINGVÅG
NORDISK SUKSESS: - Jeg tror det er en fordel for oss at vi ikke har vært for overveldet som barn, sier Ole Sanders.