Norges viktigste hasjmarked

Men hvem selger hasjen langs Akerselva?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Vi rusler nedover langs nedre del av Akerselva, og han spør: «Kjøpe hasj?» Han er ung, virker ruset og har afrikansk utseende. I området rundt er det stilig design, urban estetikk og sitrende multikulturalitet. Men vi opplever også rus, forkommenhet og kulturell marginalitet. Hva er det som foregår i denne delen av byen?

Slik begynner boka «Gatekapital» av sosiologiforskerne Willy Pedersen og Sveinung Sandberg.

De har oppsøkt hasjselgerne som virker langs Akerselva i hjertet av Oslo, elva som i tidligere tider ble sagt å dele byen i øst og vest. Elva som pleide å være et sted folk verken ville eller burde gå alene, er nå åsted for mang en barnevogntrillende familie på søndagstur, men også åsted for at hasj og ulovlige penger bytter hender.

- Det begynte med en studie av Plata (stedet ved Oslo Sentralstasjon mange av Oslos heroinbrukere tidligere hadde et slags tilholdssted, og der sprøytebussen daglig var til stede, journ.anm.). Vi skulle se på hva som skjedde med ungdommene man trodde kjøpte dop på Plata. En hovegrunn til å legge ned Plata var fra politiet og byrådets side at man trodde Plata sørget for rekruttering av ungdom «rett fra pikerommene», forteller Pedersen, og fyrer av:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.