Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Norgesferie 2020

Norgesferie er vassen kinakål og endeløse køer

Reiselivsnæringen har sommeren 2020 på å vise seg frem for kravstore nordmenn på ferie. Norge kan være et alternativ til Granca, men vi har en lang vei å gå på flere områder.

SOMMER-NORGE: Denne fergekøen var blant de kortere køene reiseblogger Kristin Ruud og reisefølget støtte på under årets ferie. Foto: Privat
SOMMER-NORGE: Denne fergekøen var blant de kortere køene reiseblogger Kristin Ruud og reisefølget støtte på under årets ferie. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Så gjorde vi som tusenvis av andre nordmenn i år. Vi tok landeveien fatt halve Norge rundt i slutten av juni. Med elbil og hund kunne det blitt riktig så utfordrende. Det viste seg at det verken var bil eller hund som var utfordrende, men at Norge var uforberedt på at nordmenn skulle feriere i eget land i år.

Kristin Ruud
Kristin Ruud Vis mer

For hva møtte oss på vår vei? Jo stengte turistattraksjoner og uendelige fergekøer.

Vel, vi syntes fergekøen Bodø – Moskenes var forferdelig lang. Vel hjemme i Oslo igjen leser jeg om familien som måtte overnatte i bilen for å komme med. Riktignok ikke samme fergestrekning, men det virker som om samferdselsmyndighetene ikke har tenkt på at nordmenn på ferie i Norge nok kommer med bil og ikke fly eller cruisebåt som de utenlandske turistene, og at sommerferien starter tidligere for nordmenn.

Starten på ferien var helt fantastisk. Vi trillet opp til hotell Britannia og ble møtt av stramme karer i uniform som ønsket velkommen, hjalp til med bagasjen og tok hånd om parkering av bilen. Dagen etter sto bilen fulladet ved utgangen. Snakk om service! Riktignok koster slik service noe, men det er deilig å kose seg litt når en er på tur.

Enda bedre var det at hotellet ønsket vår Berner sennen velkommen. Vi hadde bestilt hunderom på forhånd, og ble møtt av egen hundeskål med tyggebein da vi kom på rommet.

Til tross for Michelin-stjerner og oppussing i milliardklassen, Hotel Britannia i Trondheim har noen av de hyggeligste ansatte du kan møte! I tillegg til fantastiske senger og god mat. Virkelig verdt et besøk. Og når vi kvelden etter sjekket inn i campinghytta i Mosjøen kunne vi virkelig kjenne på at hotelloppholdet var verdt hver eneste krone.

Campinghytte i Mosjøen er den rake motsetningen. Temperatur inne i hytten ved ankomst: 50 grader. I tillegg var det slitne møbler, et bad som har sett bedre dager og vi fikk re opp sengene selv. Bordet på terrassen var inngrodd av møkk.

Alt til den nette sum av 1800 kroner for en natt. Det ble med den ene overnattingen på campingplass denne ferien.

Hovedattraksjonen i Trondheim er Nidarosdomen. Vi kom til Trondheim tidlig en lørdag ettermiddag, og skulle videre dagen etter. Nidarosdomen stengte tidlig på lørdager og åpnet ikke før klokken 13 på søndager. Ikke mye tilrettelegging for turister som vil oppleve sitt eget land denne corona-sommeren 2020.

NIDAROSDOMEN: Domkirken i Trondheim stenger klokka 14 lørdager. Berner Sennen-hunden Tosca Butterfly måtte derfor posere utenfor. Foto: Privat
NIDAROSDOMEN: Domkirken i Trondheim stenger klokka 14 lørdager. Berner Sennen-hunden Tosca Butterfly måtte derfor posere utenfor. Foto: Privat Vis mer

Med medbragt kjølebag til kulinariske godsaker vi kan kjøpe på veien var skuffelsen stor da Den gyldne omvei viste seg å være stengt på søndager. Den gyldne omvei går gjennom Inderøyas vakre landskap i Trøndelag og byr på lokalmat og kulturopplevelser. En sjekk på åpningstider viste at på søndager var ingenting åpent. Der røyk nok en turistattraksjon!

Nå skulle jeg vel ha tenkt på slitne bønder midt i våronna som trengte søndagsfri. Men jeg klarer ikke fri meg fra å undres over de tapte mulighetene som søndagsstengt midt i turistsesongen er.

På vår vei langs E6 i det nordlige Trøndelag så vi utallige hvite skilt med brun tekst som viste til Den gyldne omvei. Gode på markedsføring er de, men gjennomføring?

Fra glovarm campinghytte i Mosjøen kom vi til Nesna. Stedet som har utdannet så mange lærere. Barndomsminnene om nesnalobben, de varme lette vinterskoene som vi var utstyrt med i hele oppveksten, strømmet på i det vi kjørte i land fra fergekaia.

Ville vi finne spor av barndommen her? Nei, museet er bare åpent onsdag til lørdag. Samme åpningstid som Vinmonopolet i Nesna, for øvrig. Og den lokale Coop-butikken hadde ingen vintersko på tilbud. Ikke lager de nesnalobben i Nesna lenger heller.

Heldigvis byr Norgesferie også på sine «Kodak moments». Vi fant våre på Helgelandskysten. Med hvite strender, fjell med snø på toppen, grønne lier og vakre blomster. Og det kunne vi trenge, for litt lengre nord ventet fergekøene.

Det var eksotisk å måtte ta på solbriller på grunn av midnattsola inne i hytta da vi skulle legge oss i Børge Ouslands paradis på Manshausen i Steigen.

Når du er på ferie og kjører langt er det ikke alltid du vet hvilken ferge du kan ta videre. Men da vi ringte dagen før vi skulle over Vestfjorden til Lofoten, var det ikke mulig å reservere plass på fergen. Det er bare 40 prosent av plassene som kan forhåndsreserveres.

Derfor kjørte vi grytidlig avgårde fra Meløy kommune og beregnet god margin til avgang. To timer før avgang sto vi klar på fergekaia i Bodø. Og to timer senere så vi fergen seile uten oss. Nye fire timer ventet.

Fergekaien i Bodø må være Norges kjedeligste plass. Spesielt når svetten siler og fergeselskapet fortsatt opererer med vinterruter den 1. juli!

Seks timer i fergekø og fire timers fergereise, og vi så endelig Lofoten i det fjerne. «Lofotværingan» har tatt imot turister før, både de som snakker norsk og de som snakker «utenlandsk».

Her var museer og gallerier åpent om det var hverdag som helg. Til og med Lofoten gårdsysteri, som egentlig fortsatt holdt corona-stengt, åpnet butikken til en lokalmathungrig turist. Dermed fikk jeg sikret meg den nydelige chevren «sommersnø».

Vel utenfor Lofoten igjen begynte vi å le da hotellet ikke kunne servere middag «ennå». De visste ikke helt når. Snart, når kokken kom tilbake, var beskjeden. Samme hotellet mente det ikke var mulig å servere frokost før klokken 10. Etter litt diskusjon klarte de å diske opp med frokost til klokken 9.

Reiselivsnæringen i Norge har sommeren 2020 på å vise seg frem for kravstore nordmenn på ferie. Kan Norge være et alternativ til Granca og Aya Napa? Det mener jeg så absolutt. Men vi har en lang vei å gå når det gjelder service og tilrettelegging for individuelle reisende.

Ferie i Norge i 2020 er vassen kinakål og endeløse fergekøer, og heldigvis også Helgelandskysten og hotell Britannia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!