Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norgesreklame fra amerikansk gigant

Forfatteren William T. Vollmann mener nordmenn er «usentimentalt tøffe».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): William T. Vollmann er en amerikansk forfatter som har reist verden rundt. For å drive research til sine romaner har han reist til krigssoner i Afghanistan, Kongo, Somalia og Balkan. Han har blitt skutt på og fengslet. Han har også reist til samfunnets utkant og levd blant halliker, langere, prostituerte.

Romanene hans farges av dette, men handler også om kjærlighet. Nå er han norgesaktuell med boka «13 fortellinger & 13 gravskrifter».

- Les denne boka, den føkker seriøst med hue ditt, skriver Terje Thorsen om boka:

- [Vollmann] skriver med en grenseløs dynamikk (...) og får oss til å forstå hvordan dette kunne vært fortellinger om kompisen din, mora di, broren din, deg.

Harde tider

Samtidig gjør Vollmann Norge aktuelt i sitt hjemland USA. I en literary guide i det amerikanske magasinet Salon skriver han om sin kjærlighet til Norge, og til den norske nasjonallitteraturen: Edda.

- Den eldre Edda overvelder meg stadig med sitt vakre mørke, skriver Vollmann. Om «Voluspå» skriver Vollmann at han synes den speiler den norske mentaliteten:

- Det er en beundringsverdig usentimental tøffhet i disse menneskene. Vi vet alle hvordan livet slutter: Vi mister alt. I mellomtida kan vi, hvis vi velger det, stolt og uten å klage motstå det uunngåelige.

I UTKANTEN: William T. Vollmann oppholder seg ofte i samfunnets utkant, og har flere ganger reist i krigsrammede land. Her på tur i Utkant-Norge. Foto: TORBJØRN GRØNNING
I UTKANTEN: William T. Vollmann oppholder seg ofte i samfunnets utkant, og har flere ganger reist i krigsrammede land. Her på tur i Utkant-Norge. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Vollmann forteller hvordan han elsker å vandre gjennom de norske asketrærne på leting etter Yggdrasil. Om historiene om Thor og Loke skriver han:

- Når jeg leser disse avsnittene føler jeg at disse diktene og fortellingene må ha blitt komponert i tider når vinteren i blant overveldet et hus og drepte alle i det. (...) Eddas protagonister lever på en måte i balanse med naturen, noe som betyr at de ikke kan ta sommeren for gitt. Å vite dette gjør den norske sommeren enda vakrere.

Anbefaler Undset

- For lesere som foretrekker sine helter og karakterer som litt mer introspektive, sammensatte, moderne, kan jeg ikke helhjertet nok anbefale de to store romansyklusene av Sigrid Undset, «Kristin Lavransdatter» og «Olav Audunssøn i Hestviken», skriver Vollmann, som besøkte Undsets hjem da han var i Lillehammer.

- Det er en av de største kjærlighetshistoriene noensinne fordi det er en av de sanneste, skriver han om trebindsverket «Kristin Lavransdatter». Og mener Kristin er en av de kjærligste tegnede karakterene i litteraturhistorien.

Og Lillehammer?

- Lillehammer er et vakkert sted med vann og skog. En leser kan, hvis han vil, spore Kristins botspilgrimsreise til Nidaros eller søke landskapene som Olav ville sett. Folket i Lillehammer er stolte av Sigrid Undset, og deres litteraturfestival er oppkalt etter henne. Hennes bøker er rørende og berikende å lese overalt, men det er en spesiell glede over å lese dem her, skriver Vollmann.

Les mer: