Norgest største og mest anonyme festival

Olavsfestdagene i Trondheim er Norges største festival, men for de fleste er den likevel totalt ukjent. Nå skal den godt bevarte kulturhemmeligheten avsløres for hele landet.

- Vi har som mål å slå igjennom nasjonalt i år, og det er ting som tyder på at vi vil greie det, sier festivaldirektør Per Kvistad Uddu til Dagbladet.

Olavsfestdagene var i mange år en smal kirkemusikkfestival. Da Uddu tok over som direktør i 1998 ble den omgjort til et regionalt festspill, som i dag byr på hele 180 arrangement.

I dagene 27. juli til 4. august blir det på ulike arenaer i Trondheim sentrum en rekke konserter med klassisk musikk, jazz og mange andre sjangre. I tillegg blir det historisk marked, ridderturnering, kurs, gudstjenester, pilegrimsvandring, barne- og ungdomsprogram, utstillinger og foredrag.

Profil?

- Det høres ut som en hummer-og-kanari-festival uten noen klar profil?

- Vi opplever dette mangfoldet som en styrke for festivalen. Olsokfeiringa midt i turistsesongen bør ha et festspill som er så bredt at alle kan finne noe av verdi, mener Uddu.

Olavsfestdagene i Trondheim er den festivalen i Norge som har flest arrangement og flest besøkende. De kan vise til cirka 20 arrangement pr. dag og 130 000 besøkende, hvorav cirka halvparten er turister.

- Hvorfor er det da så mange som ikke vet om festivalen?

- Vi har ikke vært flinke nok tidligere, og vi har de to siste årene jobbet bevisst med å gjøre festivalen mer kjent regionalt, for vi var faktisk Trondheims best bevarte hemmelighet inntil for to år siden, sier Uddu.

Stort salg

Han har stor tro på at de vil lykkes med årets satsing på å gjøre Olavsfestdagene kjent i hele landet. De har forhåndssolgt 3500 billetter, og det er en fordobling i forhold til tidligere år.

- Jeg har med stor interesse lest Dagbladets vurderinger av Quartfestivalen og jazzfestivalen i Molde, der en stor del av publikum ikke kommer på grunn av musikken. Slik vil vi ikke ha det på Olavsfestdagene, sier Uddu om sin egen festivals framtid.

- Det er vel ikke så mange som besøker Olavsfestdagene for å drikke seg fulle og ha sex?

- Nei, det er langt til vi havner i den grøfta, for vi har heller vært for kjedelige, tørre og uinteressante. Men det er viktig at vi ikke blir for kommersielle og store, men at vi holder på den kvalitetsprofilen som jeg mener vi har, sier festivaldirektør Per Kvistad Uddu.

Smakebiter fra festivalprogrammet

Herborg Kråkevik presenterer sin «Songbok» sammen med TrondheimSolistene i Borggården onsdag 1. august.

Fransk aften med Barbara Hendricks og Vertavokvartetten i Olavshallen mandag 30.juli.

Richard Strauss-aften med Solveig Kringlebotn og Trondheim Symfoniorkester i Nidarosdomen lørdag 4. august.

Festivalkroa «Jazzvaka» på Blue Garden i Hotel Royal Garden med artister som Terje Rypdal, Hot Club de Norvege, Farmers Market, Palle Mikkelborg og Come Shine.

Norsk urfremføring av barneoperaen «Chip og hunden» med TrønderOperaen i Erkebispegården.

Konsert med Iver Kleive, Povl Dissing og Knut Reiersrud i Vår Frue kirke torsdag 2. august.

Popbandet Briskeby har konsert i Borggården søndag 29. juli. Sissel Kyrkjebø opptrer samme sted lørdag 4. august.

For tredje år på rad: Moskvapatriarkatets mannskor av St. Basil har konsert både i Nidarosdomen og i Vår Frue kirke.

Deler av programmet finner du på festivalsidene til Manual. Les mer om festivalen på sidene til Olavsfestdagene.