- Normalt å gripe inn

Medietilsynet vil i neste uke komme med en foreløpig vurdering av A-pressens oppkjøp av Edda Media. Da har A-pressen knappe tre uker på å svare for seg.

BLIR VURDERT: Konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen må komme med sitt svar til Medietilsynet innen tre uker etter at tilsynets høringsutspill er sendt ut. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
BLIR VURDERT: Konsernsjef i A-pressen Thor Gjermund Eriksen må komme med sitt svar til Medietilsynet innen tre uker etter at tilsynets høringsutspill er sendt ut. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 17. februar skrev Dagbladet at Konkurransetilsynet hadde varslet A-pressen og Mecom Europe om at det kan bli aktuelt å gripe inn mot oppkjøpet av Edda Media.

Oppkjøpet på 1,725 milliarder kroner kan nemlig være i strid med medieeierskapsloven, og må godkjennes av både Konkurransetilsynet og Medietilsynet.

Nå tyder mye på at også Medietilsynet vurderer å gripe inn.

- Normalt å gripe inn - Oppkjøp er ikke ulovlig før vi eventuelt har grepet inn, men det ligger en antagelse i loven som gjør at det vil være normalt at man griper inn i tilfeller hvor en aktør får andeler av markedet som er over grensene i loven, sier Medietilsynets direktør for konsesjon og tilsyn, Gudbrand Guthus, til Dagbladet.

Eierskapsbegrensningene på medieområdet innebærer blant annet at et mediekonsern gjennom oppkjøp ikke kan få kontroll  med mer enn en tredel av det nasjonale markedet for aviser, radio eller tv, eller enn 60 prosent av et regionalt avismarked.

Slik det ser ut nå vil A-pressen få 80-90 prosent eierskap i regionene Østviken (Østfold og det meste av Akershus) og Vestviken (Telemark, Vestfold og Buskerud), etter oppkjøpet av Edda Media. Dette er altså er over den regionale grensen på 60 prosent.

- Utvikling i saken I høringsnotatet, som kommer 2. mars, vil Medietilsynet presentere sine foreløpige vurderinger av A-pressens oppkjøp.

Men før et eventuelt inngrep, skal høringsnotatet ut på høring. Aktører som ønsker å svare må gjøre det innen om lag tre uker, opplyser Medietilsynet.

STRIDENS KJERNE: A-pressens oppkjøp av Edda Media kan være et brudd på medieeierskapsloven. I neste uke kommer Medietilsynet med sin foreløpige vurdering. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STRIDENS KJERNE: A-pressens oppkjøp av Edda Media kan være et brudd på medieeierskapsloven. I neste uke kommer Medietilsynet med sin foreløpige vurdering. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Vi har foretatt beregninger og ulike vurderinger i saken, men akkurat nå vil det ikke være hensiktsmessig å uttale seg ytterligere før høringsnotatet er lagt fram, sier Guthus.

Vurderer det juridiske Medietilsynets høringsnotat vil være en framstilling av de faktiske forhold, oppkjøpet, Medietilsynets juridiske vurderinger og hva de tenker seg å gjøre.

- Lovsystemet er utarbeidet slik at det skal være enklest mulig for aktørene å se om det vil være sannsynlig om vi griper inn eller ikke, sier Guthus.

A-pressens konsernsjef Thor Gjermund Eriksen ønsker ikke å kommentere saken.

VURDERER KJØPET: Medietilsynets direktør for konsesjon og tilsyn, Gudbrand Guthus Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
VURDERER KJØPET: Medietilsynets direktør for konsesjon og tilsyn, Gudbrand Guthus Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer