Norman Finkelstein kommer til Lillehammer

Første navn fra litteraturfestivalen.

(Dagbladet.no): Norman Finkelstein kommer til Litteraturfestivalen i Lillehammer som varer fra 29. mai-3. juni neste år.

Den jødiske forfatteren er mest kjent for boka «Holocaust-industrien». I den tar han for seg skillet mellom det som skjedde under holocaust på den ene siden, og holocaust som et ideologisk våpen på den andre siden.

- Han er en viktig, uredd stemme i det man kan kalle vår tids store politiske betennelse. Han er en stemme jeg mener vi ikke kan la vare å ta på alvor og lytte til, sier kunstnerisk rådgiver Stig Sæterbakken til Dagbladet.no.

Festivalen lanserte nye nettsider i går. Der presenteres Finkelstein som det første navnet på festivalen, og en «utro tjener som fortsetter å forstyrre og korrigere».

Sterk posisjon

På norsk er Finkelstein tilgjengelig med «Holocaustindustrien».

I boka viser han hvordan israelske politikere og ledere gjennom tiårene har brukt Holocaust for å stemple kritikere av staten Israel som useriøse, antisemitter og jødehatere. Han mener Holocaust som «symbol» brukes for å tilbakevise kritikk mot israelske brudd på menneskerettigheter og folkerett.

Selv er Finkelstein sønn av et par som overlevde Holocaust.

KONTROVERSIELL: Norman G. Finkelstein kommer til Litteraturfestivalen i Lillehammer. Her fra boklansering i Berlin. Foto: SCANPIX
KONTROVERSIELL: Norman G. Finkelstein kommer til Litteraturfestivalen i Lillehammer. Her fra boklansering i Berlin. Foto: SCANPIX Vis mer

- Måtte jeg aldri glemme hva som ble gjort mot dem, skriver han i sin første bok, som er dedikert til foreldrene.

- Hans bakgrunn og foreldrenes historie gjør hans posisjon som kritiker veldig spesiell og sterk. Det gir en annen legitimitet til den kritikken han kommer med, mener Sæterbakken.

Systematisk trakassering

Finkelstein har vært i Norge før. Da studentersamfunnene i Trondheim og Oslo forsøkte å skape debatt rundt forfatteren, ville ikke de inviterte debattantene møte ham.

Dette gjaldt blant annet idéhistorikeren Trond Berg Eriksen, forsker ved Institutt for forsvarsstudier Rolf Hobson, som også er tilknyttet Holocaust-senteret, og professor i historie Einhart Lorenz ved Universitetet i Oslo.

- Finkelsteins påstand om at den økende bevisstheten om Holocaust er blitt drevet frem av krefter knyttet til amerikanske utenrikspolitiske, og andre interesser, savner enhver begrunnelse. Den ignorerer en av de viktigste kulturelle prosessene i Europa og USA de siste tredve årene, fremveksten av en bevissthet om hvor sentralt jødeutryddelsen står i annen verdenskrigs og moderne europeisk historie, skrev Lorenz og Hobson i Aftenposten.

Styreleder Knut A. Aukrust ved Holocaust-senteret mener Finkelstein har både positive og negative sider.

- Han har både positive og negative sider. Han er en sånn passe gjennomsnitts arrogant amerikansk akademiker, men også hyggelig med karisma og selvbilde i orden. Og noen gode poenger. Men hovedsaken er kanskje at han er blitt utsatt for systematisk trakassering og utlagt som selvhatende jøde fordi han er kritisk til Israel.

Våget ikke

- Finkelstein er forsøkt bragt til taushet, men lar seg ikke skremme, sier Sæterbakken om Finkelstein.

Da professoren i statsvitenskap ville gi ut sin seneste bok «Beyond Chutzpah: On the misuse of anti-Semitism and the abuse of history», ville ingen forlag røre den, ifølge Sæterbakken.

Ingen forleggere våget å utgi den av frykt for søksmål, før University of California Press til slutt utga boka - etter nøye juridiske konsultasjoner.

Til Lillehammer kommer Finkelstein primært for å holde et foredrag. Det vil handle om Midtøsten-konflikten og det forfatteren kaller misbruk av historien. Hvorvidt han blir del av et debattpanel, har ikke Sæterbakken tatt stilling til.

Les også:

FOKUS PÅ UTROSKAP: Randi Skeie og Stig Sæterbakken leder litteraturfestivalen.