Norsk 18-åring Hollywood-yndling

Alexander Ioshpe (18) fra Lierbyen i Buskerud er tildelt den amerikanske filmkritikerprisen for 2000. Nå vil stjernene ha ham som manusforfatter.

Han begynte å skrive filmkritikk i 1999, og hadde da allerede debutert som web-master for filmregissør Steven Spielberg, skriver ukeavisen Norge IDAG.

Ingen visste at filmkritikkene ble skrevet av en 18-åring fra Norge da han ble bedt om å søke medlemskap i USAs største organisasjon for filmkritikere, som teller 487 medlemmer. Fra sitt hjem i Lierbyen utenfor Drammen har 18-åringen skrevet kritikker av 160 filmer, som han enten ser på kino i Norge eller får tilsendt over internett.

Hans kritikertalent er lagt merke til i Hollywood, og Al Pacino og Anthony Hopkins er blant Hollywood-stjernene som har tatt kontakt med Alexander for å få ham til å prøve seg som manusforfatter. Det skulle ikke være noe problem for Alexander som laget sitt første filmmanus som seksåring, og skrev en science fiction-bok som 12-åring.

Alexander og familien er jødiske flyktninger fra Russland som kom til Norge i 1990, og fikk norsk statsborgerskap i 1999.

Les noen av anmeldelsene (NTB)