Norsk åpenhet

Ingress

Meninger

Sikkerheten rundt norske politikere har økt betydelig de siste åra. Særlig etter 22. juli-terroren har vaktholdet blitt skjerpet. Både statsministeren og andre sentrale politikere blir fotfulgt hvor de enn går.

Likevel opplevde utenlandske medier i valgkampen, at norske politikere møtte velgerne med større åpenhet enn de er vant til i hjemlandet. Naive Norge, skrev Expressens Niklas Svensson etter å ha vært på et valgmøte med Jens Stoltenberg, hvor en opphisset mann fikk komme helt opp til statsministeren.

Den svenske kommentatoren er rystet over det han oppfattet som manglende sikkerhet rundt både Stoltenberg og hans fremste utfordrer, Erna Solberg. Svensson får støtte av landsmannen Fredrik Malm, som sitter i Riksdagen. Han var i Norge under valgkampen og opplevde sikkerheten som for slapp.

Nylig markerte svenskene at det er ti år sida utenriksminister Anna Lindh ble drept i et kjøpesenter i Stockholm. Hun hadde ikke sikkerhetsvakt. Det førte til strengere vakthold rundt svenske politikere.

Alle som har fulgt norske politikere de siste åra, vet at det også er tilfellet i Norge. Selv om sikkerhetsoppbudet ikke er påtrengende, er vakter aldri langt unna. Årets valgkamp er den best bevoktete noensinne, og livvakttjenestens budsjett er tredoblet siden 2008. Det tas flere forholdsregler enn de mest synlige. Da finansminister Kristin Halvorsen fikk en kake i bakhodet første dag på jobb, måtte også hun finne seg i å bli kjørt i en av regjeringens sikrete biler i stedet for å ta trikken.

Balansegangen mellom åpenhet og sikkerhet er alltid en utfordring. Vi er vant til og stolte av at norske politikere kan ferdes relativt fritt. Det er uttrykk for en tillit og likhetstankegang vi setter høyt, og som er av uvurderlig verdi for limet i samfunnet. Men heller ikke vi er naive. Enkelte politikere har de seinere åra måttet ofre sin bevegelsesfrihet på grunn av trusler. Det er en høy pris å betale og en beklagelig utvikling, men viser at sikkerheten kommer først. Det er dessverre realistisk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.