NULLVISJON: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani vil ikke ha asylsøkere på grensen.
NULLVISJON: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani vil ikke ha asylsøkere på grensen.Vis mer

Asylmottak i Afrika

Norsk asylpolitikk kan ikke outsources til «et land i Afrika»

Dagbladet mener: Hensikten med forslaget er det stikk motsatte av hva som sies, det må alle vite

Leder

Det såkalte krisemøtet i Brussel om EUs asylpolitikk søndag luftet flere konkrete forslag til å fordele byrdene i Europa, men ikke ett som ikke har vært lansert før uten resultat. Forslaget som har fått størst oppmerksomhet i Norge, som knapt er berørt av flyktningkrisa, er å opprette mottakssentre i Afrika. Det er forslaget europeiske høyrepopulister har sverget til i flere år, også i Frp her hjemme, og som nå også støttes av Ap's innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani, som nylig lanserte en «nullvisjon» for asyltilstrømning til Norge. Altså at ingen skal få komme til den norske grensen og søke asyl.

Gharahkhani er med rette omstridt i eget parti. Hans mange populistiske utspill om asyl- og innvandringspolitikken får selv Frp´s Jon Helgheim til å måtte ta i litt ekstra når de to drammenserne barker sammen i «Politisk kvarter». Det mest skremmende er trumpismen som kryper inn i det norske ordskiftet. Gharahkhani hevder at det er arbeiderklassen som taper på asyl- og migrasjonsstrømmen. Vi tar det for gitt at Ap har mer avanserte analyser av norsk økonomi enn at det er fattige migranter fra land utenfor EØS som utgjør den største trusselen for norske arbeidsplasser.

Den andre gjengangeren er påstanden om at det er de mest ressurssterke som klarer å ta seg til Europa ved hjelp av menneskesmuglere. Det er altså omsorgen for dem som blir igjen, som er enda fattigere og sykere, som gjør at Norge bør stenge ute dem som overlever overfarten og klarer å ta seg helt til våre grenser. Tro det den som vil.

Politikken som nå lanseres er i strid med flyktningkonvensjonen, og et så drastisk brudd med Norges internasjonale forpliktelser bør tas på større alvor. Ingen norsk regjering vil åpne for et betydelig større antall kvoteflyktninger som alternativ til dagens asylordning. Men det er en interessant plan. Skulle den gjennomføres til punkt og prikke, ville Norge motta atskillig flere flyktninger enn i dag.

Hensikten bak forslagene er det stikk motsatte, noe alle må vite, og måten man oppnår det på, vil ikke tåle dagens lys, selv i et nådeløst politisk klima hvor svake grupper settes opp mot hverandre og man er villig til å lukke øynene for alt annet enn gråtende barn på grensen til Texas. Norsk asylpolitikk kan ikke outsources til «et land i Afrika». Det ville være et alvorlig tilbakeskritt i både norsk og europeisk historie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.