Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Fredsprisen

Norsk atompolitikk i strid med internasjonal rett

Det er all grunn til å gratulere Nobelkomiteen med årets tildeling.

LOJAL MOT NATO: Statsminister Erna Solberg kommenterer at Nobels fredspris fredag gikk til ICAN. Artikkelforfatteren er ikke fornøyd med svaret. Foto: NTB Scanpix
LOJAL MOT NATO: Statsminister Erna Solberg kommenterer at Nobels fredspris fredag gikk til ICAN. Artikkelforfatteren er ikke fornøyd med svaret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solbergs kommentarer til årets fredspris til ICAN sier at hun ikke kan ha forstått hva atomvåpen er, og at trusselen om global utslettelse er reell. Den norske politikken på området, hvor lojalitet til Nato er det overordnede, er ikke i samsvar med Norges forpliktelser til atomnedrustning.

Det er all grunn til å gratulere Nobelkomiteen med årets tildeling, midt i kjernen av prisens idé om nedrustning som essensielt for å sikre varig fred.

Solberg tar feil når hun hevder at Nato-forpliktelsene hindrer medlemslandene i å delta i den nye avtalen om fjerning av alle atomvåpen. Tvert i mot. Atommaktene etterlever ikke sine plikter etter ikkespredningsavtalen (NPT), at de skulle avvikle sine egne atomvåpen. NPT-avtalen var en overenskomst mellom to sider, et grunnleggende premiss var at alle andre land avsto fra atomvåpen – mot at atommaktene skulle avskaffe sine. Ledende Nato-land bryter denne juridiske forpliktelsen.

Nato-avtalen hindrer ikke Norge i å delta i atomnedrustningen etter NPT. Tvert imot. Alle medlemsland i NPT har ifølge Haag-domstolens enstemmige avgjørelse i juli 1996 rettslig plikt til å avskaffe atomvåpen.

USA og Storbritannia har i de seneste år besluttet å satse ekstreme beløp på å fornye sine atomvåpen og gjøre dem mer brukbare. Norges regjering er lojal mot en politikk som er hånlig forakt for folkerettslige forpliktelser til å bygge en trygg verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!