DEBATT

Debatt: Fredsprisen

Norsk atompolitikk i strid med internasjonal rett

Det er all grunn til å gratulere Nobelkomiteen med årets tildeling.

LOJAL MOT NATO: Statsminister Erna Solberg kommenterer at Nobels fredspris fredag gikk til ICAN. Artikkelforfatteren er ikke fornøyd med svaret. Foto: NTB Scanpix
LOJAL MOT NATO: Statsminister Erna Solberg kommenterer at Nobels fredspris fredag gikk til ICAN. Artikkelforfatteren er ikke fornøyd med svaret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsminister Erna Solbergs kommentarer til årets fredspris til ICAN sier at hun ikke kan ha forstått hva atomvåpen er, og at trusselen om global utslettelse er reell. Den norske politikken på området, hvor lojalitet til Nato er det overordnede, er ikke i samsvar med Norges forpliktelser til atomnedrustning.

Det er all grunn til å gratulere Nobelkomiteen med årets tildeling, midt i kjernen av prisens idé om nedrustning som essensielt for å sikre varig fred.

Solberg tar feil når hun hevder at Nato-forpliktelsene hindrer medlemslandene i å delta i den nye avtalen om fjerning av alle atomvåpen. Tvert i mot. Atommaktene etterlever ikke sine plikter etter ikkespredningsavtalen (NPT), at de skulle avvikle sine egne atomvåpen. NPT-avtalen var en overenskomst mellom to sider, et grunnleggende premiss var at alle andre land avsto fra atomvåpen – mot at atommaktene skulle avskaffe sine. Ledende Nato-land bryter denne juridiske forpliktelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer