DEBATT

Debatt: Barnevern

Norsk barnevern er ute av kontroll

Dette er også en dom over Norge som rettsstat.

TRUDE VANT: Norge ble tirsdag felt for å ha tvangsadoptert Trude Strand Lobbens sønn. 13 av de 17 dommere som her er på vei ut, mens Trude og hennes advokater står igjen, mente at tvangsadopsjonen brøt Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Foto: EMK
TRUDE VANT: Norge ble tirsdag felt for å ha tvangsadoptert Trude Strand Lobbens sønn. 13 av de 17 dommere som her er på vei ut, mens Trude og hennes advokater står igjen, mente at tvangsadopsjonen brøt Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Foto: EMK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tirsdag skjedde det noe som vil ha langt større følger for norske barn enn kommunevalget. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) felte Norge for et alvorlig menneskerettsbrudd. Det skjedde i storkammer, som bare brukes i noen få, viktige saker av stor prinsipiell betydning.

Norge ble felt for å ha tvangsadoptert Trude Strand Lobbens sønn. 13 av 17 dommere mente at tvangsadopsjonen brøt Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).

EMD har felt en dom over norsk barnevern. Den er også en dom over Norge som rettsstat. Når Strand Lobbens sønn ble tvangsadoptert, var det fordi hun noen år tidligere var blitt fratatt omsorgen for sønnen. Den tragiske omsorgsovertagelsessaken er gjennområtten og et klart overgrep. Enda mer tragisk er det at den også er en typisk norsk barnevernssak.

Norge har på kort tid gått fra å være et fyrtårn for menneskerettigheter til å få et frynsete rykte. Strand Lobbens sak er en av 26 norske barnevernssaker som for tiden er til behandling i EMD. Etter fellelsen er det sannsynlig at Norge kommer til å bli dømt i mange av disse sakene. At alle sakene gjelder ett forvaltningsområde (barnevern) er eksepsjonelt. Det er bare Russland og Tyrkia som kan vise til tilsvarende søkelys i EMD. Men forskjellen i folketall gjør at Norge i dag står som klar vinner av klassen for antall mulige menneskerettsbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer