Debatt: Norge og Nato

Norsk basepolitikk ligger fast

Det er ikke snakk om permanent utstasjonering av amerikanske tropper på norsk jord.

GRUPPEBILDE: Nato-styrker ombord på USS Mount Whitney fra US Navy utenfor Trondheim under den store militærøvelsen Trident Juncture i november i fjor med ialt 50 000 deltakere. 700 amerikanske soldater er stasjonert i Nord-Norge og Trøndelag. - Dette utgjør ingen trussel, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
GRUPPEBILDE: Nato-styrker ombord på USS Mount Whitney fra US Navy utenfor Trondheim under den store militærøvelsen Trident Juncture i november i fjor med ialt 50 000 deltakere. 700 amerikanske soldater er stasjonert i Nord-Norge og Trøndelag. - Dette utgjør ingen trussel, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Dagbladets lederartikkel 20. august hevder at norsk basepolitikk uthules ved at 700 amerikanske soldater er stasjonert i Nord-Norge og Trøndelag, og etableringen av fire oppstillingsplasser for amerikanske kampfly på Rygge flystasjon. Dette utgjør ingen trussel. Norsk basepolitikk ligger fast. Men Norge er ikke upåvirket av økt russisk militært aktivitet i våre nærområder.

Siden Norge gikk inn i Nato i 1949 har våre allierte øvd her jevnlig. Amerikanerne øver nå mer i Norge enn for noen år siden: Det er ikke snakk om permanent utstasjonering av amerikanske tropper på norsk jord, men rotasjonsbasert øving. Dette er positivt for vår sikkerhet sett i lys av den forverrede sikkerhetssituasjonen.

Oppstillingsplasser for fire kampfly på Rygge er noe ganske annet enn en permanent tilstedeværelse av amerikanske kampfly. Tiltaket legger til rette for styrket beredskap og rask overføring av allierte styrker i tilfelle krise eller krig.

Nato-samarbeidet er bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Økt trening i Norge, særlig av amerikanske styrker, er nødvendig for at allierte skal komme oss til unnsetning om situasjonen skulle kreve det. USA er vår viktigste allierte, og deres sikkerhetsgaranti er fundamental for Norges sikkerhet.

Å være Nato-alliert betyr å stille opp for hverandre. Samtidig ligger norsk basepolitikk fast. Forsvaret er de siste årene blitt betraktelig styrket og forsvarsbudsjettet er økt med 30 prosent siden 2013. Parallelt med dette øver vi mere sammen med våre allierte. Fasthet og forutsigbarhet er helt avgjørende for å sikre vår suverenitet, handlefrihet og sikkerhet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.