DEBATT

Debatt: Norge og Nato

Norsk basepolitikk ligger fast

Det er ikke snakk om permanent utstasjonering av amerikanske tropper på norsk jord.

GRUPPEBILDE: Nato-styrker ombord på USS Mount Whitney fra US Navy utenfor Trondheim under den store militærøvelsen Trident Juncture i november i fjor med ialt 50 000 deltakere. 700 amerikanske soldater er stasjonert i Nord-Norge og Trøndelag. - Dette utgjør ingen trussel, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
GRUPPEBILDE: Nato-styrker ombord på USS Mount Whitney fra US Navy utenfor Trondheim under den store militærøvelsen Trident Juncture i november i fjor med ialt 50 000 deltakere. 700 amerikanske soldater er stasjonert i Nord-Norge og Trøndelag. - Dette utgjør ingen trussel, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets lederartikkel 20. august hevder at norsk basepolitikk uthules ved at 700 amerikanske soldater er stasjonert i Nord-Norge og Trøndelag, og etableringen av fire oppstillingsplasser for amerikanske kampfly på Rygge flystasjon. Dette utgjør ingen trussel. Norsk basepolitikk ligger fast. Men Norge er ikke upåvirket av økt russisk militært aktivitet i våre nærområder.

Siden Norge gikk inn i Nato i 1949 har våre allierte øvd her jevnlig. Amerikanerne øver nå mer i Norge enn for noen år siden: Det er ikke snakk om permanent utstasjonering av amerikanske tropper på norsk jord, men rotasjonsbasert øving. Dette er positivt for vår sikkerhet sett i lys av den forverrede sikkerhetssituasjonen.

Oppstillingsplasser for fire kampfly på Rygge er noe ganske annet enn en permanent tilstedeværelse av amerikanske kampfly. Tiltaket legger til rette for styrket beredskap og rask overføring av allierte styrker i tilfelle krise eller krig.

Nato-samarbeidet er bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Økt trening i Norge, særlig av amerikanske styrker, er nødvendig for at allierte skal komme oss til unnsetning om situasjonen skulle kreve det. USA er vår viktigste allierte, og deres sikkerhetsgaranti er fundamental for Norges sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer