Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Norsk Beyoncé-hit kunne blitt countrylåt

Grammy-festen underveis.

• Se oversikten over de nominerte her

(Dagbladet.no): Med sine produsentfingre på seks nominasjoner til nattas Grammy-utdeling er det ikke noe spørsmål om Stargate er historiske.

Henter de også hjem prisen for «record of the year» i et fullstappet Staples Center i Los Angeles, vil de dessuten være i et fantastisk godt musikkhistorisk selskap. Tidligere vinnere av prisen inkluderer folk som U2, Coldplay, Seal, Paul Simon, Michael Jackson og Doobie Brothers.

Ingen pris til Lind

Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen er nominert til «record of the year» som produsenter på Beyoncés «Irreplaceable», og arbeidet med låta viser også hvor små marginer det er i musikkbransjen. Både Stargate og medlåtskriver Ne-Yo tenkte nemlig på et tidspunkt å selge den til en countrysanger.

- Ingen forventet at den skulle bli et slikt fenomen. Det overrasket alle, sier Hermansen til MTV, som nylig lagde en lengre reportasje om låta.

«Record of the Year» er en av Grammy-utdelingens tyngste kategorier, og går til den utøvende artisten, produsenten, mikseren og studioteknikeren bak en låt. Det er med andre ord ikke låtskriverne som vinner prisen.

Altså vil ikke Amund Bjørklund og Espen Lind få del i prisen, selv om de også var med å skrive «Irreplaceable».

PRODUSENTKONGER: Et nytt kapittel i Stargates fantastiske historie kan skrives i natt, norsk tid. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
PRODUSENTKONGER: Et nytt kapittel i Stargates fantastiske historie kan skrives i natt, norsk tid. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

Redd for radio

Beyoncé-sangen er egentlig en ekstremt utypisk R&B-låt, og til MTV avslører Hermansen at han var redd for at amerikanske radiostasjoner som fokuserer på svarte musikkformer ikke kom til å spille låta.

Hverken Ne-Yo eller Stargate hadde tenkt at Beyoncé skulle spille inn «Irreplaceable». Om de hadde visst at hun kom til å bruke den, kan det også hende at låta hadde blitt helt annerledes.

- Det som skjer noen ganger, er at man som produsent tenker på en artist innenfor visse rammer. Men når du skriver en sang spesifikt for artisten, hender det også at man egentlig forholder seg til hvordan vedkommende låt for tre år siden, sier Hermansen.

«Irreplaceable» har tidligere vunnet Soul Train Music Award for beste r&b-låt og Nickelodeon Kid\'s Choice Award for beste sang.

Ingen festløver

Stargate har etter hvert fått seg et stort nettverk av stjerner, og noen av dem er også kjent for å ta seg en fest.

Festing er det imidlertid ikke sikkert at Eriksen og Hermansen kommer til å prioritere i natt, uansett hvor mange priser de måtte vinne.

- Vi ble enige for et par år siden om at en av oss skulle spandere middag på den andre hver gang vi nådde topp 10 på de amerikanske hitlistene. Og nå har vi hatt ti topp ti-hits, men vi har bare hatt to middager. Så langt har vi bare kommet til «Unfaithful» med Rihanna, som var topp 10 i 2006. Vi feirer ikke slik vi kanskje burde, fortalte Hermansen til Dagsavisen i helgen.

- Hvorfor ikke? Vet ikke. Vi er aldri helt fornøyd, vi har alltid noe nytt vi holder på med. Kicket for oss er å lage musikk, ikke å gå på byen og drikke champagne, sa han.

Stargate har for tiden nummer to og tre på Billboard Hot 100, med Chris Browns «With You» og Rihannas «Don\'t Stop the Music».

NB: tillegg til Stargate er den norske lydteknikeren Arne Akselberg nominert i klassen for klassisk musikk.

Dagbladet.no følger nattas Grammy-fest!

TILFELDIGHETENES SPILL: «Irreplaceable» er tidenes største listehit for Beyoncé. Men den kunne ha endt opp som countrylåt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media