Norsk billigfilm til Berlin-festival

To lesber og masse snø kan være på vei til kinoer i hele verden.

NORSK TIL UTLANDET: Ellen Dorrit Pedersen og Marte Magnusdotter Solem spiller de eneste rollene i «Fjellet», som er tatt ut til filmfestivalen i Berlin. Foto: EUFORIA FILM
Foto: EUFORIA FILM
Foto: EUFORIA FILM
Foto: EUFORIA FILM
Foto: EUFORIA FILM
Foto: EUFORIA FILM

Et lesbisk kjærestepar reiser til fjells for å komme til bunns i en traumatisk opplevelse fra fortida. De to kvinnene og den norske naturen er det eneste som vises i hele filmen, som ble laget på dugnad og debutantregissør Ole Giævers private lån.

Nå er «Fjellet» klar for en av verdens største filmfestivaler.

- En større anerkjennelse av filmen går det knapt an å få, sier Giæver (33) til Dagbladet.

På kino i utlandet Filmen deltar ikke i selve hovedkonkurransen under Filmfestivalen i Berlin 10.-20. februar, men i sideprogrammet Panorama, som er preget av spesielle og personlige produksjoner. Det var her norske regidebuter som «Schpaa» (Erik Poppe), «Johnny Vang» (Jens Lien) og «Nord» (Rune Denstad Langlo) i sin tid deltok.

- Først og fremst er dette en visningsarena for internasjonale distributører. En kan nesten regne med at filmen vil bli vist på kinoer i utlandet etter å ha blitt vist her, mener Giæver.

- Og for deg som regissør?

- Ja, så skader det jo ikke akkurat navnet mitt, sier han.

Laget for tre mill «Fjellet» ble til da Giæver etter å ha laget flere kritikerroste kortfilmer gikk lei av å vente på offentlig filmstøtte til sin første helaftens produksjon. Han innså at han måtte skrape sammen penger selv, og skrev manus ut fra ideen om at han skulle greie seg med to skuespillere og fjellheimen som kulisse.

De to skuespillerne Ellen Dorrit Pedersen og Marte Magnusdotter Solem, samt de fleste andre som har jobbet med filmen før, under og etter opptak, mottar først lønn dersom hele prosjektet går i pluss. For i det hele tatt å komme i gang med opptakene, tok regissøren opp et lån på 300 000 kroner.

- Det totale budsjettet for filmen, inkludert alle som har investert lønna si, er på rundt tre millioner kroner. Det er fortsatt ekstremt lavt i spillefilmsammenheng, men forutsetningen for prosjektet var hele tida at de kunstneriske ambisjonene ikke skulle reduseres, sier Giæver.

18. januar åpner «Fjellet» Tromsø internasjonale filmfestival. 25. februar har den ordinær kinopremiere i Norge.