2005: Rundt 1200 mennesker demonstrerte da Etiopias tidligere statsminister Meles Zenawi fikk utdelt Yara-prisen for sin innsats i African Green Revolution.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
<div><div><br></div></div>
2005: Rundt 1200 mennesker demonstrerte da Etiopias tidligere statsminister Meles Zenawi fikk utdelt Yara-prisen for sin innsats i African Green Revolution.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Vis mer

Debatt: Norsk bistand

Norsk bistand bidrar til drap og tortur i Etiopia

Den etiopiske regjeringen bruker midlene til å torturere sitt eget folk.

Meninger
Kalkidan Kassahun. Foto: Privat.
Kalkidan Kassahun. Foto: Privat. Vis mer

Norge er et fredelig og trygt land, i motsetning til mitt hjemland, Etiopia. Den norske kulturen, språket og samfunnet er godt og vakkert. Jeg har fått mine to gutter i løpet av de seks årene jeg har bodd her. Jeg har ytringsfrihet, rett til å protestere og si mine meninger.

Jeg kjenner på det ansvaret, derfor må jeg også fortelle dere om hva som skjer i Etiopia.

Jeg undres over kunnskapsnivået politikere, organisasjoner og det norske folk egentlig har om Etiopia. Ser dere hva som skjer? Den norske regjeringen og hjelpeorganisasjoner gir i dag hundretalls millioner kroner i bistand til den etiopiske regjeringen. En regjering som de siste 25 årene har bestått av den udemokratiske gruppen Tigray People's Liberation Front (TPLF), med full kontroll på det politiske landskapet; økonomien, militæret og media. De bidrar aktivt til at etniske grupper i landet lever i frykt for å bli å bli fengslet, drept og torturert. Som skjer hver dag.

De lever uten frihet, rettferdighet og likeverd. Rettigheter vi i Norge tar for gitt.

Valgene i Etiopia de siste årene har alle blitt påvirket av den sittende regjeringen. De har brukt makt til å endre valgresultater, og forfølge folk som har gjort valgkamp for andre grupper. Mange mener at TPLF ikke er valgt av det etiopiske folk.

Den siste tiden har utallige mennesker fra de etniske gruppene Oromo og Amhara blitt drept og torturert. Barn, gravide kvinner, gamle og unge. Flere tusen har de siste månedene blitt fengslet, uten å ha gjort noe kriminelt, kun for å ha ytret sine meninger. Slik jeg gjør nå.

Urettferdigheten og lidelsene er store i Etiopia, derfor må jeg protestere. Om bare her fra trygge Norge. Det er vondt å se på at situasjonen i Etiopia i dag er vanskelig. I forskjellige deler av landet forsøker ulike grupper å demonstrere mot regjeringen, men de risikerer å bli skutt. Mange blir skadet og drept, det er slik TPLF svarer folkets opprør. Regjeringen fortsetter å fengsle de som protesterer, de truer og dreper, og verdenssamfunnet er stille.

Den etiopiske regjeringen har i mange år brukt de internasjonale og norske bistandsmidlene til å kjøpe våpen. Norske politikere, organisasjoner og det norske samfunnet fortsetter å gi økonomisk støtte til etiopiske myndigheter, i god tro, når de i virkeligheten har bidratt til å bygge fengsler og våpen . Myndighetene utnytter støtten til personlige formål, mens det etiopiske folk lider under umenneskelige forhold.

Norge må slutte å gi økonomisk støtte til den etiopiske regjeringen. De bruker midlene til å torturere sitt eget folk, mens norske politikere og bistandsorganisasjoner sitter stille på sidelinjen.

Hvis Norge skal skryte på seg å være fremst på arbeidet for menneskerettighetene, må vi alle åpne øynene for Etiopia!