Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk black metal-band i kjøttskandale

Bråk etter kadavershow på festival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I helgen ble hardrockfestivalen Gates of Metal arrangert i Hultsfred i Sverige, med norske Mayhem som en av headlinerne.

Som vanlig hadde det norske black metal-bandet dyrekadavre - i dette tifellet ku- og griserester - som en sentral del av showet. Men rekvisittene kan nå skaffe festivalen trøbbel.

- Det er ulovlig å håndtere dyredeler på denne måten, sier Hanna Werthén fra jordbruksverket i Jönköping til lokalavisen Östra Småland.

Søkte aldri

Problemet er det strenge regelverket som ble innført i 2002 på grunn av frykten for kugalskap.

- Man får bruke animalske biprodukter i undervisningsøyemed eller i kunstneriske sammenhenger. Men da må man få godkjennelse fra oss først. Det har ikke kommet inn noen søknad i dette tilfellet, derfor kommer det til å få konsekvenser. Eksakt hva som skjer kan jeg ikke si nå, men det kan godt hende at dette fører til siktelse, sier Werthén.

Festivalsjef Olof Wikstrøm legger seg flat.

- Nå avventer vi den kommende etterforskningen. Det er veldig kjedelig at det ble sånn, men vi har i det minste lært oss noe til neste festival, sier han til Östra Småland.

I TRØBBEL: Mayhems bruk av døde dyr i sceneshowet kan skaffe svensk festival trøbbel. Her tidligere vokalist Maniac (Sven Erik Kristiansen) på Quart i 2001. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
I TRØBBEL: Mayhems bruk av døde dyr i sceneshowet kan skaffe svensk festival trøbbel. Her tidligere vokalist Maniac (Sven Erik Kristiansen) på Quart i 2001. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Mayhem slipper unna

Det er usikkert hva slags straff Gates of Metal risikerer, men det er ganske sikkert at Mayhem er fritatt for ansvar.

- I dette tilfellet er vanskelig å foreta seg noe mot bandmedlemmene, siden de åpenbart har tatt med seg slaktavfallet fra Norge. Jeg vet faktisk ikke hva vi har rett til å gjøre når det gjelder bandmedlemmene. Men festivalarrangørenes del i det hele kommer vi til å titte nærmere på, siden de har det overordnede ansvar for at slaktavfallet ble tatt opp på scenen, sier Werthén.

Mayhem er kjent for å bruke dyreskrotter i sceneshowet sitt. I 2003 gikk det imidlertid galt, da en publikummer fikk en saueskalle i hodet.

- Jeg liker Mayhem og fikk heldigvis med meg det meste av konserten. Da det smalt, sto jeg og snakket med en venninne. Så besvimte jeg, og ble hjulpet opp og hjem av venner. Dagen etter hadde jeg veldig vondt i hodet, dro til legevakta og ble sendt til sykehuset. De fant et brudd på hodeskallen, og under operasjonen trakk de ut igjen en del av skallen som ble trykt inn, fortalte offeret, Per Kristian Hagen, til Dagbladet.

image: Norsk black metal-band i kjøttskandale