Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk-dansk kunstner truet på mail og telefon

Den norsk-danske kunstneren Nina Maria Kleivan får hatmail for 10 år gamle bilder av dattera utkledd som Hitler etter ny bokutgivelse.

TOK BILDE AV DATTEREN SOM HITLER: Den norsk-danske kunstneren Nina Maria Kleivan får hatmail.
TOK BILDE AV DATTEREN SOM HITLER: Den norsk-danske kunstneren Nina Maria Kleivan får hatmail. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi har alle ondskap i oss. Også små barn er onde mot hverandre, sa den norsk-danske kunstneren Nina Maria Kleivan til den israelske avisa Haaretz i går.

Bildene ble for første gang vist på Kulturhuset i Stockholm for 10 år siden sammen med andre fotoserier, og er aktuelle igjen i forbindelse med en ny bok med kunst av Kleivan.

Truet på livetNår Dagbladet ringer henne er hun forbeholden med å sende bildene fordi hun har fått mange hatefulle og truende henvendelser på både telefon og mail.

- Jeg har fått mange hatefulle reaksjoner. Det er ekstremt ubehagelig, forklarer hun.

I serien av bilder kles datteren Faustina opp som Joseph Stalin, Benito Mussolini, Saddam Hussein, Ayatollah Khomeini, Mao Zedong, Idi Amin, Augusto Pinochet, Slobodan Milosevic og Adolf Hitler.

- Jeg har fått masse mail fra sinte israelere som har hatt sine foreldre og besteforeldre i fangeleirene. Min motivasjon til å utføre prosjektet var å utforske begrepet ondskap. Min far var med i den norske motstandbevegelsen og satt selv i fangeleir under andre verdenskrig. Jeg har vokst opp med historier om nazityskland.

Ønsket ikke å provosereHun understreker overfor Dagbladet at hensikten på ingen måte var å provosere.

- Jeg ville få folk til å tenke. Jeg vil at folk skal tenke; er ondskap noe man er født med eller noe som kommer av miljø eller oppdragelse? Babyen er det mest uskyldige som finnes, med alle muligheter åpne. Hitler var en liten baby en gang. Hvorfor ble han så grusom?

- Som jeg sa til Haaretz var bildet av Hitler det vanskeligste å gjøre, sier Kleivan, som bekrefter at det at faren satt i en tysk fangeleir trolig er en medårsak til at hun gikk i gang med prosjektet.

- Jeg har vokst opp med og sett og lest mye om krigen. Ondskap utspiller seg konstant. Jeg vil at folk skal tenke at man har et eget ansvar; valg har konsekvenser, sier hun.

Dattera: Nakenbildet mest pinligDatteren, som nå er 11 år gammel, synes bildet der hun er naken var det mest pinlige.

- Det å ha med et bilde av at det er ei jente er også gjort med hensikt. Det kan være tankevekkende at man får se at når barnet er seg selv, så er det ei jente.

- Synes du det er merkelig at folk reagerer nå - 10 år etterpå?

- Ja, det er interessant at verden har endret seg. Internett gjør at ting blir formidlet raskere, og at også galingene har en mulighet til å komme fram, sier hun.

Kleivan forteller at også en serbisk avis har tatt kontakt med Kleivan for å vise fram bildene, men lurte på hvorfor Slobodan Milosevic hadde blitt framstilt sammen med de onde diktatorene...

Joseph Stalin.
Slobodan Milosevic.
Mao Zedong.
Augusto Pinochet.
Benito Mussolini.
Adolf Hitler.
Idi Amin.
Ayatollah Khomeini.
Saddam Hussein.
Dattera som seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!