Anmeldelse: Girl in Red - «If I Could Make It Go Quiet»

Norsk debut i verdensklasse

Girl in Red mot verdensherredømme.

Foto: Jonathan Kise
Foto: Jonathan Kise Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«If I Could Make It Go Quiet»

Girl in Red

Pop

Utgitt: 2021
Plateselskap: AWAL Recordings

«Knallsterk debut»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Marie Ulven alias Girl in Red er ikke kjent for å være en artist som holder kortene tett til brystet. Dette kommer tydelig frem på det etterlengtede debutalbumet hennes, «If I Could Make It Go Quiet».

Med endeløs energi og ærlige tekster om alt fra psykisk helse til skeiv kjærlighet, har Ulven skapt bølger langt utenfor lille Norges grenser. Med en verdensomspennende fanbase er årets internasjonale suksess 2020 et steg videre på veien mot det verdensherredømmet, eller world in red, som hun selv kaller det.

«If I Could Make It Go Quiet» åpner med «Serotonin», en tekstur-tung låt som skifter mellom skranglete vers med kjapp rytme og melodisk flytende refreng. Tekstleveransen føles like impulsiv som innholdet, mens det kontrastfylte lydlandskapet skaper en fjetrende atmosfære.

Videre blir det raskt klart at spill på kontraster er noe Girl in Red mestrer.

«Did you come_» sjonglerer sinne og bass med glasert piano, mens «Body And Mind» balanserer tilbakelente vers med bombastiske oppbygninger og sitrende selvtillit.

Slipper følelsene fri

Ulvens åpenhet rundt egne utfordringer når det kommer til mental helse setter ord på noe mange kanskje føler på. I en tid der mye av hverdagen er satt på vent kan tankemønstrene som Girl in Red tonesetter bli dominerende, men musikken minner også den som trenger det på at man ikke er alene.

Når Girl in Red slipper følelsene fri, treffer det folk. Den ufravendte ærligheten føles likevel naturlig. Det er ingen gimmick men heller kompromissløs låtskriving som, til tross for til tider tung tematikk, fortsatt gir en lyst til å hoppe rundt i et svett konsertlokale (når den tid kommer).

Det er en smittende energi i Girl in Reds melodier, en puls som gjør selv kompliserte følelser latterlig dansbare. Dette kommer frem på låter som «Rue» og «I’ll Call You Mine».

Andre ganger drar hun tempoet ned og gir sårheten og tankestrømmen fullt spillerom. «Midnight love» lar emosjonene ulme i hver tone, mens «Apartment 402» er nærmest klaustrofobisk gripende i sin formidling.

«Apartment 402» maler også opp et glimt av håp og enkelte tekstmessige grep treffer hardt nok til å skape sprekker i enhver fasade. «But there’s a crack in every wall / Is there a way out after all?».

Mer en Gen-Z-fenomen

Gen z-fenomenet soveromspop satte kanskje Marie Ulven på kartet, men skal en være ærlig så må i så fall Girl in Reds soverom romme en hel galakse. Med detaljrikdom, fengende pop-hook og en kompromissløs autentisitet byr girl in reds musikalske landskap på mer variasjon enn snevre sjangerbegrep kan romme, og heldig er det. Dette funker som ei kule.

Avslutningsvis konkluderer Girl In Red med «It Would Feel Like This». Om det er en direkte respons til albumtittelens retoriske spørsmål eller ei, det føles i hvert fall som om en ro har senket seg når det instrumentale sporet setter et punktum for en turbulent men gripende plate.

Girl in Reds debut er helt klart på hennes premisser, og på en herlig følsom og deilig måte hever hun seg over all hype og forventninger. En knallsterk debut rett og slett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer