Norsk debutantfilm til Gøteborg-festival

Den nye norske filmen «Før snøen faller» er tatt ut til hovedkonkurransen under filmfestivalen i Gøteborg.

(Dagbladet): «Før snøen faller», den ferske filmen til den norsk-kurdiske regissøren Hisham Zaman, står på programmet til den internasjonale filmfestivalen i Gøteborg, som offentliggjøres i dag.

Filmfestivalen går av stabelen fra 25. januar til 4. februar, og «Før snøen faller» deltar i selve hovedkonkurransen.

Det betyr at den kan innkassere hovedprisen, den såkalte Dragon Award, som tildeles beste nordiske film og i fjor gikk til «Kompani Orheim».

Stor pengepremie Det er stas, og det handler ikke bare om prestisje, slår produsent Stein B. Kvae fast:

- Gøteborg er etterhvert blitt en av de store internasjonale filmfestivalene. Ikke minst har den - meg bekjent - den største pengepremien. Den som får drageprisen mottar en million kroner, som deles på regissør og produsent, sier Kvae.

Tidligere norske vinnere av prisen er «En håndfull tid» (1990), «Ti kniver i hjertet» (1995), «Jakten på nyresteinen» (1997) og «Heftig og begeistret» (2001).

Salg Siden «Før snøen faller» er den første langfilmen til regissør Zaman, er den også kvalifisert til festivalens debutantpris.

Filmen handler om en 16 år gammel gutt fra det kurdiske Nord-Irak som aldri har vært utenfor sin lille landsby, men som reiser ut i verden på jakt etter sin bortkomne søster og får sitt verdensbilde kraftig utvidet i møtet med steder som Istanbul, Berlin og Oslo.

Filmen er skrevet av Zaman i samarbeid med forfatteren Kjell Ola Dahl og vises for første gang på filmfestivalen i Tromsø 15. januar.

- Å få komme til Gøteborg rett etterpå vil dessuten få fart på utenlandssalget av filmen. Hit kommer nemlig salgsagenter fra hele verden, sier Kvae.