Norsk dokumentar fikk Grand Prix

«On a Tightrope» hedret som beste film i Chicago.

(Dagbladet.no): Kinesiske myndigheter trodde de gikk med på en kunstnerisk film om foreldreløse barn som brillierer med sin balansekunst på line. 

Istedet lagde de norske produsentene en politisk kritisk dokumentarfilm om menneskerettigheter. En film som denne uken vant Grand Prix - prisen for beste film - under prestisjetunge Chicago International Documentary Festival  

Kinodokumentaren «On a Tightrope» er produsert av vestlandsselskapet Piraya Film, en outsider i norsk filmbransje, og vant i hard konkurranse med filmer fra hele verden.

-Veldig overraskende 

- Dette var veldig gledelig! sier produsent Torstein Grude fra Piraya Film til Dagbladet.no.

«On a Tightrope» var festivalens eneste norske film, men verken Grude eller medprodusent Bjarte Morner Tveit var personlig tilstede under festivalen.  

- Jeg ble veldig overrasket. Vi visste at filmen var påmeldt, men Grand Prix kom som en gledelig overraskelse. Dette betyr økt oppmerksomhet og forhåpentlig flere fjernsynssalg.

«On a Tightrope» handler om en gruppe foreldreløse barn ved et statlig barnehjem i Xinjiang-provinsen i Kina. Barna er uigurer, som er den største muslimske minoriteten i Kina. Dokumentaren følger barnas bestrebelser for å bli dyktige linedansere - en urgammel uigursk tradisjon - og slik skape seg en fremtid.

Politisk kritikk 
I filmen fungerer linedansen både som dramatisk element; gjennom å lære seg linekunsten har de kanskje en fremtid, og som metafor; barna må balansere ønsket om å beholde sin kultur og identitet opp mot myndighetenes krav om total underkastelse og lojalitet overfor det kommunistiske prosjektet.

- Vi ønsket å lage film om menneskerettigheter rundt om i verden, men det er forbundet med stor fare for befolkningen å medvirke i en politisk film. Linedansen er tilsynelatende en uskyldig greie, men mellom linjene skapte vi en politisk dokumentar. Myndighetene gikk med på at vi kom inn for å lage en kunstfilm om linedans, men det norske publikum forstår den politiske kritikken uten at vi trenger å si noe, sier Torstein Grude til Dagbladet.no.

Dokumentarfilmen viser blant annet hvordan skolen brukes av kinesiske myndigheter til a indoktrinere barna til lojalitet.

Filmen er regissert av den tsjekkisk-kanadiske dokumentarfilmskaper Petr Lom, og hadde kinopremiere i Norge 30. mars. Dokumentaren konkurrerte mot filmer fra USA, Frankrike, Canada, Storbritannia, Danmark, Sverige, Nederland, Russland, Finland, Guatemala, Kina og Latvia om prisen på 30.000 kroner.