Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Moria:

Norsk dugnad til Hellas

Vi kom fra Somalia. I dag er vi med på å drive Norge videre. Vi er legene som tar deg imot når du er syk, vi er saksbehandleren din hos NAV.

EVAKUER NÅ! - Kjære Erna, la oss evakuere Moria en gang for alle. La oss vise den norske dugnadsånden, skriver Hibo Bashir, masterstudent, Oslo. Foto: Privat
EVAKUER NÅ! - Kjære Erna, la oss evakuere Moria en gang for alle. La oss vise den norske dugnadsånden, skriver Hibo Bashir, masterstudent, Oslo. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

I disse coronatider, merker vi mer til dugnadsånden. Vi stiller opp for våre naboer og vi stiller opp for det norske fellesskapet. Men vi har glemt å stille opp for det europeiske fellesskapet.

Moria og alle leirene i Hellas må evakueres, og her kan vi lede an i Europa. Vi må slutte å se på menneskene i flyktningleirene som byrder, snarere enn de ressursene de faktisk er. Hotellene her står tomme nå, Erna. Vi har plass til flere. La oss strekke dugnadsånden til Moria, til Vial.

Oktober 1992 landet min mamma her på Fornebu som flyktning med tre småbarn på slep. De hadde flyktet fra krigen i Somalia. De første årene var strevsomme med nytt språk, klima og et annerledes system. I dag, midt i coronakrisen, jobber fire av oss i helsevesenet. Vi er med på å drive Norge videre. Vi er legene som tar deg imot når du er syk, vi er saksbehandleren din hos NAV. Vi tar vare på mammaen din på sykehjemmet der vi jobber.

November 2018 landet jeg i Lesbos for å jobbe frivillig for Dråpen i Havet. Her drev vi aktiviteter for flyktninger i Moria-leiren. Vi holdt cafe på kveldstid, der menn og kvinner kunne slappe litt av fra kulda og få litt varme.

«Hvordan klarte du det?», ble jeg spurt av en eldre kvinne en dag. De slitne øynene hennes var undrende, og vi forsto begge hva hun mente. Jeg, med en tydelig afrikansk opprinnelse. Jeg må jo ha innvandret ved et eller annet tidspunkt jeg og. Hvordan klarte jeg å bli så privilegert og kunne være fra Norge?

Under nyttårstalen samme året sa Erna at Norge trenger flere barn. Siden den gang, har leiren blitt enda mer overfylt og huser nå over 20000 mennesker. Her er ressurspersoner og et alternativ til en kampanje for å få opp fødselstallet i Norge.

SSBs rapport fra 2018 viser at antallet i utdanning og/eller sysselsatte er 16.8 prosent høyere for norskfødte med innvandrerbakgrunn enn innvandrere (mellom 16-39 år). Dette er 3.8 prosent lavere enn majoritetsbefolkningen dette året. Tallene for innvandrere som har innvandret før skolealder ligger nært opp til nivået til norskfødte med innvandrerforeldre. Dette nevner jeg ikke for å måle mennesker etter kapital, men for å vise at flyktningene i Moria også er potensielle ressurspersoner i framtida.

Som nevnt jobber fire av mine søsken i helsevesenet. Min familie er ikke unik. Dette gjelder også andre innvandrerfamilier. Vi kom fra Chile og Kamerun. Vi kom fra Bosnia og Albania. Om vi kom som arbeidsinnvandrere fra Marokko og Pakistan, eller som krigsflyktninger fra Somalia, Irak og Balkan. De satset med livet på spill. Fra krig, fra fattigdom. Noen av dem knakk så hardt at de aldri kom seg etter krigsskadene. I kroppen. I sjela. I psyken. De jobbet som vaskere, i fabrikker, i lager og i butikker. Vi kom fra hele verden, men vi er alle en del av fellesskapet Norge.

Våre foreldre ga alt de kunne, for at vi, deres barn, skulle klare oss bedre i dag. Vi er legene som jobber på sykehusene der norske pasienter er innlagt. Vi er lærerne som sitter på Skype med skolebarna i dag. Vi er sykepleierne, logopedene, ingeniørene. Vi er de som driver Norge videre og det samme kommer det til å være med barna som er i Moria. De trenger oss nå og vi kommer til å trenge dem i framtida. Vi kommer til å trenge dem, for å bygger Norge videre.

Moria, Vial og alle leirene i Hellas må evakueres nå, og her kan vi lede an i Europa. Vi må slutte og se på menneskene i leirene som byrder, snarere enn den ressursen de faktisk er. Hotellene står tomme nå, Erna. Vi har plass til flere. La oss strekke dugnadsånden til Hellas. La oss evakuere ut barna, de sårbare, de gamle og alle, før coronaen bryter ut. Dette er mennesker vi ikke har råd til å miste!

Slik som Nordahl Grieg sa:

«Ubygde kraftverker,

ukjente stjerner –

skap dem,

med skånet livs

dristige hjerner! »

Leirene er overfylte og det er intet liv, intet menneske verdig. Så kjære det norske folk. Kjære Erna, la oss evakuere Moria en gang for alle. La oss vise den norske dugnadsånden. La oss skape norske kraftverk med skånede livs dristige hjerner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!