Norsk eksamensfilm er Oscar-aktuell - igjen!

«Å vokte fjellet» vant pris for «beste kortfilm» på filmfestival i Chicago.

(Dagbladet): Den norske kortfilmen «Å vokte fjellet», som var Izer Alius eksamensoppgave ved Den norske filmskole på Lillehammer i 2012, har allerede vunnet en rekke gjeve priser, deriblant Amanda-pris for «beste kortfilm» og Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad.

I går kveld stakk filmen også av med prisen for beste kortfilm under filmfestivalen «Chicago Internasjonal Children Film Festival» i USA, skriver Høgskolen i Lillehammer på sine nettsider.

Dette er en såkalt A-festival, og med en seier i en slik filmfestival er filmen kvalifisert til å konkurrere om Oscar for beste kortfilm.

Nominert til student-Oscar «Å vokte fjellet» er fra før også shortlistet til en student-Oscar. 

- Dette er selvfølgelig stort. Det betyr nok enormt mye for dem som har jobbet med filmen og det er klart at det blir en kickstart på deres karriere. Man blir holdt øye med på en annen måte når man mottar slike priser, sier dekan ved Den norske filmskole på Lillehammer, Thomas Stenderup, til Dagbladet.

Dette er andre gang en eksamensfilm fra filmskolen på Lillehammer har vært Oscar-aktuelle. I fjor var også eksamensfilmen «Tuba Atlantic» nominert til «beste kortfilm» i den prestisjefylte amerikanske filmprisutdelingen.

- Veldig stolte - For skolen er dette selvfølgelig litt spesielt. At filmer som er laget av våre studenter blir nominert til Oscar, ikke bare én, men to ganger. Det er klart det er stort. Vi er veldig stolte og tar det som et tegn på at vi gjør noe riktig, sier Stenderup til Dagbladet.

Kortfilmen er tidligere vist på NRK2 og på NRK nett-tv i 2012, i forbindelse med et program som viste eksamensfilmene fra skolen. I utgangspunktet er det svært strenge regler med tanke på å bli nominert til Oscar, og filmer skal egentlig ikke ha vært vist på tv.

Filmskolen i Lillehammer har imidlertid fått dispensasjon fra disse reglene.

- Det er et kjempestort gammelt regelverk rundt dette. Filmene kan i utgangspunktet ha vært vist på kino, men ikke på tv. Men de har nok innsett at verden har forandret seg, og at det ikke er vanlig at kortfilmer til stadighet blir vist på kino. Derfor har vi fått til en ordning på dette, som gjør at «Å vokte fjellet» kan bli nominert, forteller Stenderup.