Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk ekspert hyller «nye Barbie»

- Det er veldig positivt.

(Dagbladet): Etter snart seksti år med dominans på leketøysmarkedet har Barbie fått en ny utfordrer. Ei dokke med  navnet Lammily, som ser ut som ei vanlig jente, tar opp kampen om en plass på barnerommet.

Lammily har allerede fått massiv medieomtale, og det med god grunn. Dokka har fått tilnavnet «normale Barbie», og mye tyder på at dokka er et etterlengtet tilskudd til leketøysmarkedet. 

I motsetning til Barbies uoppnåelige kroppsfasong og livvstil får man til Lammily kjøpt avtagbare klistremerker så dokka kan få blant annet kviser, strekkmerker og cellulitter. Idéen er at barna selv kan bestemme hvordan dokka skal se ut.

Vanlige jenter Hjernen bak «normale» Barbie, Nicolay Lamm (26), skapte prototypen ved hjelp av en 3D-printer, photoshop og målene til en gjennomsnittlig amerikansk 19 år gammel kvinne, basert på tall fra Center for Disease Control.

At dokka nå har kommet på markedet er resultatet av såkalt crowd-funding kampanje, hvor privatpersoner har blitt med på spleiselaget for å realisere ideen.

Siden kampanjen ble lansert har 3621 personer bestilt mer enn 19 000 dokker. Nå har dokka kommet i ordinær produksjon.

- Veldig positivt Marianne Hatle er lege og spesialist i psykiatri, og leder Spiseforstyrrelsesklinikken. Hun mener det er en klar sammenheng mellom de urealistiske kroppsidealene unge jenter og kvinner blir utsatt for og utvikling av spiseforstyrrelser.

- Kroppsfasongen til Barbiedukker har nok ikke så stor effekt på eldre jenter og unge kvinner, men kan klart ha en negativ innvirkning på yngre jenter. Utforming av selvbilde og idealer starter fra en tidlig alder, og hvordan Barbie ser ut kan være med på å påvirke kroppsidealet både på bevisst og ubevisst plan, sier Hatle til Dagbladet.

Hun er positiv til den naturlige dokka, og mener den er mer forenelig med en sunn kropp.

- Jeg synes det er veldig positivt at det nå finnes Barbiedukker som har en mer frisk og realistiskt kroppsfasong. Jeg er mer usikker på effekten av å ha dukker med kviser, arr og strekkmerker. Mens en sunn kropp er forenlig med formen på de nye dukkene, har strekkmerker, arr og kviser ikke nødvendigvis så mye med helse å gjøre. Selv om dette i teorien kan være positivt, kan det nok være litt komplekst for et ungt barn å sette disse i samme bås. Dette vil nok være mer nyttig i individuelle tilfeller, sier hun til Dagbladet.

STREKKMERKER: Lammily skal være som folk flest. Foto: Lammily
STREKKMERKER: Lammily skal være som folk flest. Foto: Lammily Vis mer

Etter massiv medieomtale etter at Lammily gikk i produsjon skriver Lammily på sine facebook-sider at siden nå er treig. Det kan tyde på at det er mange som vil sikre seg en Lammily med strekkmerker og celulitter under årets juletre.

Utforder kroppsideal Det kan virke som dokka har truffet en nerve. Mattels originale Barbie dokke har i årevis blitt kritisert for å skape usunne kroppsidealer.

Forskere har funnet ut at bare 1 av 100 000 kvinner har samme mål som Barbie. Til sammenligning er det 1 av 50 menn som har samme mål som Ken, Barbies mannlige følgesvenn.

En studie publisert i Developmental Psychology i 2006  fant at tidlig eksponering for Barbiedukker med et urealistisk kroppsideal kan skade jenters syn på egen kropp, som igjen kan føre til en økt risiko for spiseforstyrrelser.  

Til today.com skriver Lamm:

«Jeg skapte normale Barbie fordi jeg vil vise av gjennomsnittlig kan være vakkert. Hvis Barbie-dukker med gjennomsnittlig utseende ser så bra ut, og det er den minste sjanse for at Barbie kan påvirke unge jenter negativt, hvorfor ikke lage en?»  

Selv om det er ulike tolkninger av hva det er å se normal ut, skriver Lamm at han ved å bruke målene fra CDC ligger "ganske nært".

Ingen overvektig Barbie Likevel kommer ikke pluss-size Barbie til å bli realisert under Lammily-merket. Til Quartz sier Lamm at han ønsker å promotere en sunn livsstil, og at overvektige dokker ikke er aktuelt.

- Jeg vil at Lammily skal handle om å fremme en sunn livvstil. Jeg er for mangfold og å elske den man er, men vi har en overvektsepidemi. Det finnes store kvinner som er sunne der ute, men i det hele vil jeg ikke lage dokker som får barn til å synes at det er greit å være overvektig, sier han til Quartz.

NY FASONG: På den nye Barbie-dukka. Foto: Lammily
NY FASONG: På den nye Barbie-dukka. Foto: Lammily Vis mer
ARR: Lege Marianne Hatle er positiv til de nye Barbie-dukkene. Foto: Lammily
ARR: Lege Marianne Hatle er positiv til de nye Barbie-dukkene. Foto: Lammily Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling