Norsk ekstremkunstner kastet dritt på publikum

Skaper skandaleoppslag i tysk presse.

SKANDALE I BERLIN: Vegard Vinge kastet først dritt på publikum - senere dreit han i brevet fra direktøren på Volksbühne i Berlin.  Bildet ble tatt da han i 2008 fikk utdelt Kritikerprisen.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SKANDALE I BERLIN: Vegard Vinge kastet først dritt på publikum - senere dreit han i brevet fra direktøren på Volksbühne i Berlin. Bildet ble tatt da han i 2008 fikk utdelt Kritikerprisen. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

BERLIN (Dagbladet): «Skandale» melder Bild Zeitung i dag, og forteller allerede i overskriften at regissøren «kaster dritt på publikum, skader en medarbeider og går naken opp på et tak».   

Ga skuespillerne fri
«12-Spartenhaus» hadde premiere på ærverdige Volksbühne den 4. mai, der Vegard Vinge skal ha overrasket sitt - store - publikum ved å erklære at skuespillerne hadde fått fri. Det var ikke bruk for dem, for han ville bare by på noen få smakebiter fra sitt eget univers. Denne forestillingen varte i bare tre og en halv time. Ellers er Vinge berømt og beryktet for at han kan holde på i både 12 og 14 timer.  

Grensesprengende
Siden har trioen, som består av Vegard Vinge, hans tyske venn Ida Müller samt Trond Reinholdtsen, hatt et par forestillinger i uka.  Ibsens «En folkefiende» står i sentrum for oppsettingene.  Det norske kurbadet er like befengt med kolibakterier som dagens teater er befengt med kunst. 

Lokalavisene i Berlin forteller hvordan publikum i timevis må stå ute i foajéen og se på tre storskjermer hvordan skuespillere med masker beveger seg sakte rundt inne i teateret - også i korridorene og bak kulissene - mens de lager mest mulig lyd. Hele tida blir det mumlet Ibsen-sitater.  Det er med andre ord snakk om grensesprengende helhetskunst.  

Brev fra sjefen
Under forestillingen sist søndag tok Vegard Vinge imidlertid for seg et brev han hadde mottatt fra direktør Frank Castorf på Volksbühne.  Castorf hevder at Vinge ved to anledninger skal ha kastet en «stinkende masse» på publikum.

Og under forestillingen den 9.juni skal Vinge - stadig i følge Castorfs brev - ha «angrepet og skadet en medarbeider med pulveret fra et brannslukkingsapparat».  

Uheldig scenemester
«Angrepet» skal i følge berlinske nettsteder ha bestått i at Vinge ville sprøyte innholdet i apparatet ut over publikum, da scenemesteren kom i veien og fikk mesteparten av ladningen midt i ansiktet. 

Mannen måtte sykemeldes en uke, noe som førte til at en forestilling ble avlyst.  

Dreit i brev  
Vegard Vinges reaksjon på brevet - der direktør Frank Castorf truer med politianmeldelse og opphevelse av kontrakten - var å «skite i det», som seansen beskrives i Bild.

Etter å ha smurt brevet inn med sine egne ekskrementer, gikk han - fremdeles med buksene rundt knærne - opp på et tak og brølte «hvorfor får jeg skattepenger til 12-Spartenhaus?».  På storskjermen ble hans «oppsigelse» så erklært.  

Som planlagt  
-Jeg går ut fra at torsdagens forestilling går av stabelen som planlagt.  Vi fra vår side ser ingen grunn til å avlyse, sier Volksbühnes pressetalskvinne Nicole Konstantinou til Bild.

Ingen kommentarer
Dagbladet har uten hell forsøkt å få kontakt med de norske kunstnerne.