Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk festuke på filmfestivalen

BERLIN (Dagbladet): Sett gjennom norske briller har Filmfestivalen i Berlin og den siste uka vært bortimot storartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke bare kom en uventet Oscar-nominasjon for «Elling» seilende over Atlanteren. Etter 12 dagers festival for 52. gang her i kulturbyen, kan vi slå fast at de norske bidragene hevder seg utmerket. Lars Bergs deltaker i barnefilmprogrammet, «Glasskår», vekker stor begeistring og betar både høy og lav med sin rørende formidling av forholdet mellom to brødre. Even Benestads dokumentar «Alt om min far» omfattes med voldsom interesse, skaper debatt og ser ut til å bli solgt til flere land. Også Marius Holsts «Øyenstikker» får positiv respons. Den skal bl.a. på kino i Sverige, ingen liten bragd for en norsk produksjon. I tillegg kommer norske kortfilmbidrag.

Å hevde seg blant totalt 400 filmer på en av verdens viktigste festivaler er mildt sagt vanskelig.

For små land med relativt få ressurser er det desto vanskeligere, og når den norske deltakelsen i år er uvanlig stor, sier det sitt om at kvaliteten holder mål for kresne filmplukkere. Nå gjenstår det å innta hovedprogrammet for å konkurrere om de aller gjeveste prisene.

Nytt utsyn

Konkurranseprogrammet på 22 deltakere utgjør fortsatt kjernen i festivalen. Berlins nye sjef, Dieter Kosslick, vil åpenbart legge om profilen.

Ved å redusere antall amerikanske filmer og presentere en blanding av helt nye og godt etablerte regissører, ser vi en profil av videre utsyn.

Dels er filmene forankret i aktuell virkelighet av personorientert karakter, dels er de politisk vinklet - som i Paul Greengrass' gjenskaping av «Bloody Sunday» i Nord-Irland, Bertrand Taverniers hyllest til franske filmskaperes motstandsarbeid under krigen eller Costa-Gavras' oppgjør med Vatikanets lumre forhold til nazistene. Riktignok er det mer spenst i Oliviero Toscanis plakat for «Amen» enn i veteranens skjematiske framstilling av et spennende tema, men et forsøk var det. Så går det an å rote seg helt bort i popmytologi i en historie om terroristen Andreas Baader, viste tyske Christopher Roth fredag. «Baader» var en av hele fire tyske deltakere i årets konkurranse, et signal om at Kosslick også vil forankre Filmfestivalen i nasjonal filmindustri.

Få topper

Juryen, ledet av indiske Mira Nair («Monsoon Wedding»), skal plukke en vinner i et jevnt program med få topper.

Amerikanske «Monster's Ball» hører til i siste kategori, med Halle Berrys og Billy Bob Thorntons sterke prestasjoner.

Skulle Nair gå inn for Frangois Ozons krimparodiske musikal «Åtte kvinner» med Catherine Deneuve, vil hun i alle fall dele publikum i to, så også med Tom Tykwers «Heaven». Engelske «Iris» med Judi Dench oppviser også knallgode skuespillere. Samtlige kommer på norske kinoer. I likhet med danskenes «Små ulykker». Der har vi altså et lite skandinavisk land med bredde å strebe etter og jevnlig tilgang til internasjonal oppmerksomhet.

BEGEISTRER: Lars Bergs «Glasskår», med Eirik Evjen i hovedrollen som 11 år gamle Victor, får stor respons på Filmfestivalen i Berlin.
Hele Norges coronakart