- Norsk film er det nye store

Svenske «Kaptein Sabeltann»-aktuelle Tuva Novotny mener Sverige og Danmarks glansperiode er over.

GODT SPRÅKØRE: Svenske Tuva Novotny snakker flytende norsk i den kommende storfilmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama - som hun også gjorde i tv-serien Dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GODT SPRÅKØRE: Svenske Tuva Novotny snakker flytende norsk i den kommende storfilmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama - som hun også gjorde i tv-serien Dag. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

OUARZAZATE: Tuva Novotny spiller den onde Frida Barsk, søstera til skurken Bjørn Barsk, spilt av Fridtjof Såheim, i den kommende storfilmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama.
- De er bad people. Det grusomme søskenparet er på mange måter filmens nemesis - både Pinkys og Sabeltann, sier Tuva Novotny om skurkerollen.

Til Sabeltann- filmen måtte hun lære både å slåss og håndtere sabelen, og hun snakker flytende norsk i rollen - noe hun også gjorde som kjæresten til Atle Antonsen i TV 2-serien «Dag».
- Jeg føler at norsken går ganske bra. Jeg har nok et godt språkøre, for jeg tar det ganske lett, sier Novotny, som er halvt tsjekkisk, til Dagbladet.
Hun snakker også flytende dansk etter å ha bodd og jobbet mer enn ti år i København.

Skjønte ingenting Som svensk bosatt i Danmark har hun ikke samme forhold til Kaptein Sabeltann og hans rike som alle norske småbarnsforeldre.

- Da regissør Lisa Gamlem ringte skjønte jeg ikke helt hva det var, men da jeg først skjønte det synes jeg det var kjempegøy! Jeg er veldig glad for å være med på dette, og det er litt av en ære. Her er det topp skuespillere fra ende til annen, sier Tuva Novotny.

I filmen spiller hun mot et topplag av norske skuespillere: Kyrre Haugen Sydness som Kaptein Sabeltann, Pia Tjelta som Rosa, Odd Magnus Williamson som Langemann og Anders Baasmo Christiansen og Jon Øigarden som henholdsvis sprudlende konge og sjalu prins i Lama Rama.

Elsker «Dag» Den svenske skuespilleren er full av lovord om norsk film.

NEMESIS: Tuva Novotny spiller skurken Frida Barsk mot Fridtjov Såheim som broren Bjørn Barsk og Nils Jørgen Kaalstad som medskurken Dankert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NEMESIS: Tuva Novotny spiller skurken Frida Barsk mot Fridtjov Såheim som broren Bjørn Barsk og Nils Jørgen Kaalstad som medskurken Dankert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har jo mast om dette lenge, men nå er det virkelig i norsk film det skjer. Jeg føler at norsk film er det nye store i Skandinavia, etter at Sverige og Danmark hadde sine glansperioder på 90-tallet med sin dogmefilm og realisme. Nå ser norsk film sin storhetstid, og da snakker jeg ikke bare om kunstfilm, men også filmer som dette. Her er et stort pågangsmot, masse energi, åpenhet og driv. Så jeg er veldig glad for å få jobbe i Norge, sier Tuva Novotny.

Hun ble for alvor kjent for det norske publikum i Atle Antonsens «Dag», der hun også spilte mot Anders Baasmo Christiansen og Jon Øigarden. De tre spilte også sammen iden norske filmen «Fuck Up» fra 2012.
- «Dag» er den beste produksjonen jeg har vært med i. Det er kreativt, kunstnerisk og intelligent. Hvis det skulle bli en sesong til er jeg klar, sier Tuva Novotny.

Skuespilleren er kjent for å hegne om privatlivet, og har aldri bekreftet de hardnakkede ryktene om et forhold til den svenske skuespilleren Ola Rapace.
- Jeg har valgt å ikke snakke om privatlivet mitt, sier hun.

Første barnefilm Dette er første gang hun spiller i en familiefilm, og syntes det var kjempegøy å jobbe på en litt annen måte enn hun pleier.
- Segmentet er grunnleggende annerledes enn voksenfilm, og du må bruke helt andre teknikker som skuespiller, blant annet bevege deg annerledes. Dette er veldig langt vekk fra det sosialrealistiske universet jeg pleier å bevege meg i, og det er utrolig gøy.

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» er spilt inn på tre kontinenter: I Cornwall i England, på øya Krabi i Thailand og i ørkenbyen Ouarzazate i Marokko, der fantasilandet Lama Rama er gjenskapt.
Den første Sabeltann-filmen har et budsjett på nesten 50 millioner kroner, og er tidenes dyreste norske familiefilm. Mer enn 70 land har allerede vist interesse, og flere har allerede kjøpt den - bare etter å ha sett traileren. 

MAROKKO: Den første Kaptein Sabeltann-filmen har et budsjett på 50 millioner, og er spilt inn på tre kontinenter - her i Lama Rama i ørkenen i Marokko. 
Foto: Nina Hansen
MAROKKO: Den første Kaptein Sabeltann-filmen har et budsjett på 50 millioner, og er spilt inn på tre kontinenter - her i Lama Rama i ørkenen i Marokko. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lisa Marie Gamlem og John Andreas Andersen deler regiansvaret, og Andersen er også filmens hovedfotograf. Kaptein Sabeltann har førpremiere under barnefilmfestivalen i Kristiansand, og norsk kinopremiere 26. september

DAG: Tuva har tidligere sagt at hun kunne blitt forelsket i Dag (spilt av Atle Antonsen) også i virkeligheten. Hun elsket å jobbe med serien.
DAG: Tuva har tidligere sagt at hun kunne blitt forelsket i Dag (spilt av Atle Antonsen) også i virkeligheten. Hun elsket å jobbe med serien. Vis mer