Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Norsk film gjør alt for å få med en svenske

HAUGESUND (Dagbladet): Filmregissør Thomas Robsahm dikter om på Bjørnstjerne Bjørnsons roman «Fiskerjenten» for at svenske Thomas Hanzon kan få den misunnelsesverdige rollen som mannen Herborg Kråkevik forelsker seg i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Hanzons rollefigur Hans Ødegård er en rotnorsk prest i Bjørnsons bok, som er grunnlaget for Robsahms kommende film «Det største i verden» . I filmen blir han svensk.

- Da Bjørnson skrev denne boka, var Norge i union med Sverige og da var det helt vanlig med svenske og danske prester her i landet, sier Robsahm.

Språk uviktig

Vi har sett det før når norsk litteratur blir film:

I «Kristin Lavransdatter» kom Lena Endre inn som en uimotståelig utgave av den svenske synden midt i Gudbrandsdalen, Marie Richardson var Elise i Hamsun-filmatiseringen «Telegrafisten», i «Sofies verden» var Thomas von Brömssen en av hovedpersonene og i den kommende filmatiseringen av Herbjørg Wassmos «Dinas bok» skal Dinas mor spilles av Pernilla August - svensker alle sammen.

Ja, og i Jan Troells «Hamsun» ble den norske dikteren spilt av svenske Max von Sydow og hans kone Marie av danske Ghita Nørby.

- Men «Hamsun» ble en fantastisk film, ikke sant? Og det er vel viktigere enn hvilket språk man snakker, sier Thomas Hanzon.

- Bedre enn boka

Heller ikke Herborg Kråkevik, som har hovedrollen i filmen, finner det merkelig at Hans Ødegård skal snakke svensk.

- Men tror du unionsmotstanderen Bjørnson ville ha likt det?

- Bjørnson kan jeg litt om: Selv om han var unionsmotstander, så var han også skandinavist og gikk inn for et tett samarbeid mellom landene. Når det gjelder «Fiskerjenten», så er det en allmenn oppfatning at han skrev seg bort litt i slutten av boka. Jeg synes filmmanuset tar bedre vare på dikterens idé enn boka gjør, sier Kråkevik.

- Må stå sammen

- Jeg skulle ønske det var mer fellesskap i skandinavisk film. Så små land, med så lite penger til å lage film av, må stå sammen, sier Thomas Hanzon.

Han visste for øvrig ikke noe om Herborg Kråkeviks kjendisstatus i Norge da han fikk tilbud om rollen.

- Det var kanskje like greit, for da har jeg ingen bilder av henne før vi skal jobbe sammen. Jeg har lært henne å kjenne som kjapp, humoristisk, sjarmerende og intuitiv.

  • «Det største i verden» koster 30 millioner kroner og kommer på kino til neste høst.
SVENSK MIDTPUNKT: Svenske Thomas Hanzon skal spille mannen som både Herborg Kråkevik og Kirsti Stubø blir forelsket i.