- Norsk film har vært selvgod

Utfordringene i kø for den nye filmsjefen.

(Dagbladet.no): - Det er et uventet, men veldig spennende valg. Hun tar over en organisasjon som sårt trenger en modernisering. Håpet er at hun skal gjøre norsk film om til en resultatorientert institusjon. Altfor mange av våre filminsitutsjoner har vært soveputer - selvgode og selvopprettholdende, sier produsent Dag Alveberg.

Med filmer som «Orions Belte», «Elling», «Kunsten å tenke negativt» og «Svein og Rotta» på samvittigheten, er han blant Norges mest erfarne i sitt fag.

- Hun skal oppnå målene til det politiske miljøet, noe som blant annet innebærer 25 prosent norskandel på solgte kinobilletter. Da må hun være tøff, og modernisere og resultatorientere denne svære mastodonten, sier Alveberg.

- Stor optimisme

Sverre Pedersen, leder i Norsk Filmforbund, mener det kan være ekstra spennende med en ny direktør som kommer utenfra filmbransjen.

Nina Refseth kommer fra jobben som forlagssjef i nynorskforlaget Det Norske Samlaget.

- Jeg ser med stor optimisme på dette. Forlagsbransjen er vant til å tenke langsiktig og ta hensyn til talentpleie. Det kan være veldig sunt at hun ikke har noen personlige bindinger og bra for oss at vi får friske øyne i arbeidet med å videreutvikle bransjen, sier Pedersen til Dagbladet.no.

- Men blir det ikke vanskeligere for henne å få gjennomslag for ideene sine når hun ikke har den faglige tyngden fra før?

MÅ MODERNISERE: Veteranpordusent Dag Alveberg håper den nye filmdirektøren klarer å modernisere institusjonen. Foto: NINA HANSEN
MÅ MODERNISERE: Veteranpordusent Dag Alveberg håper den nye filmdirektøren klarer å modernisere institusjonen. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Noen vil sikkert alltid sutre, men vi bør ikke være så selvhøytidelige at vi tror vi kan alt. Vi bør være positive, ønske henne velkommen og gi henne all mulig støtte og sympati i møte med bransjen, sier Pedersen.

- Mye resirkulering

Stein Slyngstad, tidligere direktør for Norsk Filmfond, var en av søkerne til direktørstillingen. Han også synes det er utmerket at det kommer en ny person inn.

- Det kan være et problem med norsk filmbransje at det er en veldig stor grad av resirkulering av de samme personene, sier han.

Slyngstad vet ikke selv om han ønsker seg en annen jobb i norsk filmbransje.

- Jeg har hørt rykter om det har vært en og annen krangel i norsk filmbransje de siste årene?

- Jo, men det er det i alle bransjer. I kunslivet vil det alltid være brytninger. Det er ofte et større faresignal når det blir for stille, sier Slyngstad.

Fornøyd Giske

Trond Giske var svært fornøyd med å få på plass en kvinnelig toppsjef, og mener ansettelsen er et signal til resten av Film-Norge om å ta likestilling på alvor.

Også produsent Cornelia Boysen er spent og positivt overrasket over ansettelsen av Refseth.

Hun håper og tror imidlertid at kvalifikasjonene hennes var tungen på vektskåla.

- Jeg er veldig opptatt av at hun er valgt fordi hun er dyktig, og det er hun helt sikkert. Det viktigste er at de måtte få rett person til jobben, og det håper jeg de har klart, sier Boysen.

BLOMSTER AV GISKE: Nina Refseth ble presentert i dag.
FIKK IKKE JOBBEN: Stein Slyngstad.