Norsk film inntar Paris

Publikum var absolutt interessert, uten dermed å stå i kø da den norske filmfestivalen åpnet i Paris i går, med 15 norske filmer fra Arne Skouens «Ni liv» til Hilde Heiers «Suffløsen».

- Dette har jeg tro på, sa kinodirektør Claude Gérard til Dagbladet i går. Han har selv valgt blant mer enn 30 nyere norske filmer.

- Jeg ville tilpasse det litt til publikum. Store publikumsfriere hadde ikke passet her. Dette er et «kunst- og forsøks»-klientell.

Norsk Filminstitutt står bak festivalen sammen med foreningen Résistance 7e art.

- Vi har villet markedsføre norsk film i Paris i flere år. Frankrike er filmkjernen i Europa, og norske filmer er lite synlige der, sier Astrid Blindheim fra Norsk Filminstitutt.

Festivalen åpnet med en kortfilm av René Bjerke om Arne Skouen, før visningen av «Ni liv».

Solidaritet

- Det er den første norske filmen i år 2000, sier René Bjerke. Materialet stammer fra en dokumentar for 12- 13 år siden.

- Jeg prøvde å lage en tråd. Blant annet om solidaritet. Helt til 1969 da Skouen ville forlate filmen. Han synes han hadde sagt det han ville si og foretrakk journalistikk som våpen.

Både Bjerke og regissørkollega Hans Petter Moland som kom rett fra London har tro på festivalen.

- Omverdenen begynner å bli oppmerksom på norsk film. Den er ikke så dårlig som alle tror. Det har noe med selvtilliten å gjøre. I Paris vet man å verdsette film som film. Det er en blomst i knapphullet for norsk film, sier Bjerke.

Oppmerksomhet

Hans Petter Moland tror det er et bra utgangspunkt med et så sentralt sted.

- Det gir muligheten til å bli lagt merke til. Jeg er optimist, sier Moland som lagger siste hånd på sin nye film «Aberdeen», med Charlotte Rampling, Stellan Skarsgård og Lena Heady. I dag skal han etterarbeide lyden med Charlotte Rampling i Paris.

René Bjerke vil også lage film i Paris. Han skriver på manus etter en idé han fikk der. Den handler om Paris og kan bare lages der.

- Det er en drøm å få lage film i Paris. Jeg tror at en utlending kan lage bedre film om byen enn en som bor der, når man er litt forelsket i Paris.