Norsk film om heksejakt på muslimsk professor

Vant publikumsprisen i Tromsø.

(Dagbladet.no): Først laget hun en prisbelønt dokumentar om det å være barn på Vestbredden. Nå er Line Halvorsen (37) premiereklar med filmen om amerikanske myndigheters heksejakt på en muslimsk professor.

Dokumentarfilmen «USA mot Al-Arian» hadde verdenspremiere på Tromsø Internasjonale Film Festival forrige uke, og nå har den fått publikumsprisen på festivalen.

- Det var veldig overraskende, men også veldig inspirerende at en sånn type film kunne vinne publikumsprisen. Tanken hadde ikke slått meg engang. Vi stilte jo også utenfor konkurranseprogrammet på festivalen, sier Line Halvorsen til Dagbladet.no.

Gråt på de rette stedene 

Over tusen publikummere trillet terningene for festivalfilmene, og «USA mot Al-Arian» endte opp med et snitt på hele 5,7 poeng. Halvorsen tror filmen kan ha truffet noe i folk.

- Det er jo en opprørende sak, og en sak som handler om urettferdighet. Jeg skjønte etter visningen at folk ble både sinte og opprørte over det som skjedde med familien. Folk gråt på de rette stedene, sier hun.

- Og det er jo en fin familie og flotte mennesker som går gjennom en veldig tøff tid, så det har vel opprørt folk, legger hun til.

Desperat kamp

PUBLIKUMSFAVORITT: Line Halvorsen fikk publikumsprisen på Tromsø Internasjonale Filmfestival for "USA mot Al-Arian". Foto: Kristin Svorte
PUBLIKUMSFAVORITT: Line Halvorsen fikk publikumsprisen på Tromsø Internasjonale Filmfestival for "USA mot Al-Arian". Foto: Kristin Svorte Vis mer

23.februar kommer filmen på kinoer over hele landet. Line Halvorsen har fulgt familien Al-Arians desperate kamp for å bli renvasket. Amerikanske myndigheter påstår at faren i familien, universitetsprofessoren Sami Al-Arian, er en farlig terrorist. Selv om han ble frikjent i det amerikanske rettsapparatet, sitter han fortsatt i fengsel.

- Jeg ante ikke om Sami var skyldig da jeg spurte om å få følge rettssaken og familien. Jeg satt i rettssalen dag etter dag og ventet på fellende bevis, men de kom aldri, sier Halvorsen.

Sjanseløs mot myndighetene

Hun fulgte ikke bare rettssaken, men professorens familie i over ett år. 110 timer med tape er redigert ned til et portrett av familien.

- Jeg vil si noe om hvordan det er å være muslim i USA etter 11.september. Det kom som et sjokk på meg at ytringsfriheten og rettssikkerheten ikke fungerer som den skal i USA. Sami var sjanseløs mot myndighetene. Jeg fikk assosiasjoner til kommunistiske regimer, sier Halvorsen.

Hun opplevde aldri at noen stakk kjepper i hjulene, men lå bevisst lavt i terrenget.

Ofte bekymret

- Kanskje var det min egen paranoia, men jeg fortalte nesten ingen hva jeg drev med. Familien Al-Arians telefon ble avlyttet i ni år. FBI endevendte huset deres. Jeg var ofte bekymret. Amerikanske myndigheter brukte millioner av dollar på rettssaken mot Sami, det er ikke sikkert de er så glade for at jeg har laget en film om prosessen. For sikkerhets skyld sendte jeg kopier av alle taper til Norge underveis, sier Halvorsen.

Hun hadde bodd to år på Vestbredden og akkurat avsluttet arbeidet med den prisbelønte dokumentarfilmen «Et steinkast unna» da hun flyttet til Florida. Halvorsen ble invitert til å vise filmen sin i Tampa. Til filmvisningen kom Sami Al-Arians kone, Nahla.

- Jeg overhørte en samtale og forsto at det måtte være kona. Jeg hadde lest og hørt mye om Samis sak i amerikanske medier og bestemte meg for å ta en prat med henne, sier Halvorsen.

Kan nå 55 millioner

Filmen er allerede solgt til Sverige, Finland, Danmark, Hellas. I tillegg er den kjøpt av satelittkanalen Al Arabyia som sender i Midtøsten og Nord-Afrika. Det vil si at den norske dokumentarfilmskaperen potensielt kan nå ut til 55 millioner seere.

- Jeg har ingen nye prosjekter på gang, kanskje jeg lager neste film her hjemme. Det viktigste for meg er å lage film om temaer som betyr noe for meg og som jeg føler at andre bør få vite om.

FORFULGT: Line Halvorsen fulgte familien Al-Arian i over ett år.
PRISBELØNNET: Line Halvorsen fikk Amandapris og dokumentarfilmpris under Kortfilmfestivalen i Grimstad for sin forrige film, Et steinkast unna.