UTE AV OSCAR-DANSEN: Agnes Kittelsen (Kaja) og Henrik Rafaelsen (Sigve) i en utenomekteskapelig omfavnelse i «Sykt Lykkelig». Produksjonen var valgt ut til å representere Norge i kampen om Oscar i kategorien for beste fremmedspråklige film, men nådde ikke opp.
Foto: Maipo A/S / Scanpix
UTE AV OSCAR-DANSEN: Agnes Kittelsen (Kaja) og Henrik Rafaelsen (Sigve) i en utenomekteskapelig omfavnelse i «Sykt Lykkelig». Produksjonen var valgt ut til å representere Norge i kampen om Oscar i kategorien for beste fremmedspråklige film, men nådde ikke opp. Foto: Maipo A/S / ScanpixVis mer

Norsk film Oscar-vraket

«Sykt lykkelig» nådde ikke opp.

(Dagbladet): Spillefilmen «Sykt lykkelig» var Norges kandidat til neste års Oscar-utdeling.

Men da Oscar-juryen plukket ut sine kandidater til den siste nominasjonsrunden til årets utdeling, kom ikke Norges bidrag gjennom nåløyet.

Disse ni kjemper nå om å bli nominert til Oscar: «Bullhead» (Beliga), «Monsieur Lazhar» (Canada), «Superclásico» (Danmark), «Pina» (Tyskland), «A Separation» (Iran), «Footnote» (Israel), «Omar Killed Me» (Marokko), «In Darkness» (Polen), og «Warriors of the Rainbow: Seediq Bale» (Taiwan).

Slo «Oslo, 31. august» De endelige Oscar-nominasjonene kunngjøres i Los Angeles 24. januar. Selve prisutdelingen finner sted 26. februar.

I år var det 30 filmer som var kvalifisert til å bli Norges bidrag. Av dem valgte den norske Oscar-komiteen ut «Oslo, 31. august», «Sykt lykkelig» og «Sønner av Norge». Til slutt endte de altså med regissør Anna Sewitskys spillefilmdebut.

Filmen vant hovedprisen for beste internasjonale spillefilm under Sundance filmfestival i USA i januar og har siden blitt vist på en rekke amerikanske og internasjonale filmfestivaler.

Dagbladet ga filmen terningkast fire. Les anmeldelsen og se klipp fra filmen her.

Amerikansk distribusjon Produksjonen har amerikansk distribusjon gjennom Magnolia Pictures, som også distribuerer «Trolljegeren» og «Hodejegerne».

Den hadde amerikansk premiere i New York 16. september og ble vist i rundt 25 byer både på øst- og vestkysten av USA.

Filmen er solgt til rundt 50 land.