Norsk film Oscarnominert

Den norske animasjonsfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter» er nominert til Oscar. Hege Schøyen i «Suffløsen» nådde ikke opp i Oscar-konkurransen.

Norge er med i Oscarkampen med animasjonsfilmen «Min bestefar strøk Kongens skjorter» - en sann historie om regissør Toril Koves bestemor - som faktisk jobbet som skjortestrykerske for HMK Haakon 7. under krigen. Filmen hadde premiere 7.juni- Kongens fluktdag - og tilbakekomstdato - i fjor sommer og er en norsk-kanadisk koproduksjon. Det er første gang at en norsk animasjonsfilm nomineres til Oscar.

Internasjonale priser

Filmen har vunnet priser i Grimstad og i Tyskland. Den har vært vist på festivaler i Haugesund, Island, Lübeck og Montreal. Før dagens nominasjoner var produsent Lars Tømmerbakke nøktern med tanke på om filmens krigstema ville trekke ned i kampen for å bli blant de fem nominerte. Dagens nyhet er en stjerne i hatten for det animasjonsmiljøet rundt Studio Magica.

- Dette er veldig moro. Men vi er selvfølgelig ambivalente til å konkurrere innen kunst, men vi tar det jo til oss, sier Tømmerbakke til Dagbladet :på nettet like etter at nominasjonen er utropt. Han vet foreløpig ikke om han kommer til å være tilstede under prisutdelingen.

- Som kortfilmprodusent vet jeg ikke om jeg har råd til å reise ennå, med mindre ikke andre spytter i kassa, sier Tømmerbakke.

Spania mot Sverige

«Suffløsen» rakk ikke opp i kampen om beste utenlandske film, men det gjorde med Colin Nutleys film «Under solen». den kjemper mot den spanske filmen «Alt om min mor» av Pedro Almodovar, Den nepalske filmen «Caravan», den franske «East-West» og britiske «Solomon and Geanor» som foregår i Wales.

Suffløsen røyk ut

«Suffløsen» hadde premiere ved påsketider i fjor. Den er sett av 37 000 nordmenn og har spilt inn 1.9 millioner kroner. Schøyen var nylig på Sundancefestivalen i Utah sammen med regissør Hilde Heier for å hjelpe filmen fram mot Oscarnominasjon. Tidligere har KonTiki vunnet Oscar. Både Veiviseren (1988) og Søndagsengler (1997)var med i finaleheatet som beste fremmedspråklige film.

Favorittene

«American Beauty», «Den sjette sansen» og «Siderhusreglene» er blant filmene som topper nominasjonene. Alle kjemper om prisen som årets beste film.

American Beauty er nominert til 8 priser, deriblant som beste film, beste mannlige skuespiller(Kevin Spacey), beste kvinnelige skuespiller(Annette Bening), klipp og regi.

Outsiderfilmen «Boys don't cry» er for alvor med i kampen om Oscarpriser med to nominasjoner for beste kvinnelige skuespiller(Hilary Swank som Brandon Teena) og beste kvinnelige birolle(Chloë Sevigny som Lara). Filmen er Kimberly Pierces regidebut og har vakt overraskende stor oppmerksomhet - senest sanket den priser på Golden Globe.

Filmen har Norgespremiere 10. mars.