<strong>UKLOKT:</strong> Kunstnere og kulturarbeidere er den største kreative kraft vi har iblant oss og det er direkte uklokt å parkere alle disse menneskene på parkbenker og foran tv-en i stedet for å få dem i arbeid slik at de kan angripe corona-krisen med sin kreativitet, skriver innsenderne. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
UKLOKT: Kunstnere og kulturarbeidere er den største kreative kraft vi har iblant oss og det er direkte uklokt å parkere alle disse menneskene på parkbenker og foran tv-en i stedet for å få dem i arbeid slik at de kan angripe corona-krisen med sin kreativitet, skriver innsenderne. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Coronakrise

Norsk film står i fare

Kulturminister, tiden for krisepakker er nå!

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Av uforståelige årsaker mener kulturministeren at akkurat vår næring ikke trenger noen krisepakke.

Norsk filminstitutt (NFI) har tatt grep og omdisponerer 85 millioner kroner fra filmfondet for å redde allerede igangsatte prosjekter. Det støttet vi fordi vi regnet med at regjeringen, som et minimum, ville kompensere disse midlene, men så langt har ikke kulturministeren lagt en eneste million på bordet til krisepakke for film.

Må vi i stedet begynne å telle hvor mange prosjekter som ikke kommer til å se dagens lys som følge av dette? Hvor mange jobber som går tapt, hvor mange års innsats med prosjektutvikling som har vært bortkastede ressurser og krefter, og hvor mange gode kino og tv-opplevelser som aldri når fram til publikum?

For disse millionene fra NFI er ikke en tiltakspakke av friske midler, men midler som allerede lå i årets pott i filmfondet. Millioner som egentlig skulle gå til produksjon av alt fra kritisk dokumentar, spill, kortfilm, barnefilmer, kunstneriske storfilmer og publikumsvinnere.

ABID RAJA: - Det gjør meg virkelig vondt å si det, som kulturminister. Vis mer

Vår bransje er full av filmskapere og produksjonsselskaper som lager norsk kvalitetsinnhold på internasjonalt nivå, og midlene fra NFI er vesentlige for å utløse private midler.

For produsentene blir kampen om midlene enda mer brutal, presset på budsjettene enormt, og manusforfattere, regissører, filmarbeidere og skuespillere vil kjempe om et mindre antall jobber.

For manusforfattere og regissører, som har arbeidet årevis med utvikling av prosjekter som var produksjonsklare, medfører krisen potensielt at filmskaperne faller ut av yrket fordi de må ta annet arbeid. Og dette i ei tid da etterspørselen etter norsk innhold er svært høy både fra nasjonale og internasjonale aktører!

Av uforståelige årsaker mener kulturministeren at akkurat vår næring ikke trenger noen krisepakke, ikke trenger en kompensasjonsordning som kan dekke uunngåelige påløpte kostnader på en rimelig måte, slik andre næringer får tilgang til. Uten krisehjelp blir bransjen vår liggende med brukket rygg.

Det er vel og bra at kinoene kan søke kompensasjon for tap av billettinntekter, men departementet må også komme resten av verdikjeden, den norske produksjonsbransjen, til unnsetning. Hva er poenget med å gi kinoene en redningspakke, uten å samtidig sørge for at kinoene får innhold å fylle kinolerretene med? Kinoene i Norge trenger norsk film!

Kunstnere og kulturarbeidere er den største kreative kraft vi har iblant oss og det er direkte uklokt å parkere alle disse menneskene på parkbenker og foran tv-en i stedet for å få dem i arbeid slik at de kan angripe corona-krisen med sin kreativitet. Og vi har allerede laget retningslinjer og en veileder for coronasikker produksjon.

I vårt møte med kulturminister Abid Raja den 20. april ba vi i Bransjerådet for film, om en krisepakke som er tilpasset filmbransjens behov og at dette må skje raskt.

Det vil som et minimum si kompensasjon i sin helhet for NFIs omdisponering av midler i filmfondet. Vi understreket at det i tillegg er avgjørende at vi får tiltak som ivaretar aktørene i alle ledd i verdikjeden, gjennom stimuleringsmidler som bl.a. stipender, kompetansehevende tiltak og styrket innsats på digitalisering av filmarven, i tillegg til tilpassede kompensasjonsordninger for selskapene.

Kulturministeren svarte at hans mål er å redde sektoren vår over corona-krisen, og å stimulere med midler når den tid kommer.

Kulturminister, den tiden er her nå!

Norske Filmregissører, Norsk filmforbund, Dramatikerforbundet, Virke Produsentforeningen og Norsk Skuespillerforbund er alle medlemmer av Bransjerådet for film

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer